Firefox voi syödä salaa tietokoneen muistin – Näin hillitset sen

Manu Pitkänen
28. syyskuuta, 2016 9:55

Nykyaikaisiin selaimiin lisätty istuntojen palautustoiminto on osoittautunut varsinaiseksi resurssisyöpöksi ja ongelmalliseksi tapaukseksi SSD-levyjen kanssa. Esiin on nostettu erityisesti Firefox, jonka palautustoiminto voi kirjoittaa yhden päivän aikana kymmenien gigatavujen edestä dataa tallennusmuistiin.
Asia nousi julkisuuteen kun ServeTheHome-sivuston Sergei Bobik kirjoitti havainnoistaan artikkelin. Bobik testasi Firefoxin palautustoiminnon käyttäytymistä avaamalla kolme selainikkunaa auki ja jätti ne toimettomiksi 45 minuutin ajaksi. Hän selasi verkkoa samaan aikaan, mutta käytti siihen Googlen Chromea.
Vajaan tunnin aikana kolme Firefox-ikkunaa oli kirjoittanut tietokoneen levylle jopa 1,1 gigatavua, vaikka Firefox oli ollut käytännössä toimeton koko mittauksen ajan. Mikäli sama tahti olisi jatkunut koko päivän, olisi pelkästään Firefox kirjoittanut levylle kymmeniä gigatavuja dataa. SSD-levyjen tapauksessa käyttäytymismalli on ongelmallinen, koska ne kestävät vain rajallisesti kirjoittamista.
Firefoxin palautusprosessia voi kuitenkin muokata niin, että dataa ei kirjoiteta ylettömästi. Muokkaaminen onnistuu kirjoittamalla selaimen osoiteriville komennon about:config ja etsimällä parametri browser.sessionstore.interval. Mikäli parametrin arvo on 15000, päivittää Firefox istuntoosi liittyvää tietoa 15 sekunnin välein (parametrin arvo on millisekunteina). Arvoa kasvattamalla päivitystiheys pienenee ja samalla kirjoitetun datan määräkin levylle pienenee. Esimerkiksi arvolla 1800 000 Firefox päivittää tietoja vain 30 minuutin välein.
Bobik testasi myöhemmin palautustoiminnon käyttäytymistä Chromella. Hänen mittauksissaan Chromen päivittäinen kirjoitusmäärä voi nousta 24 gigatavuun.

Lue myös nämä
Tägit
Firefox Google Chrome SSD
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.