Musiikkialan vanha huoli tekee paluun: Rippaus yleistyy

Manu Pitkänen
14. syyskuuta, 2016 7:36

Musiikkia pystyy nykyään kuuntelemaan ilmaiseksi esimerkiksi YouTubesta ja Spotifysta, joten ei ole ihme että riskialtis musiikkipiratismi on ollut jo pidempään aikaan laskusuunnassa. Musiikkiteollisuutta on alkanut kuitenkin huolettaa uusi trendi.
Uusi trendi on suoratoistorippaus (stream ripping) eli esimerkiksi YouTubesta löytyvää musiikkia ladataan kolmannen osapuolen tarjoaman palvelun avulla MP3-tiedostoksi omaan puhelimeen tai tietokoneeseen. Luvatonta lataamista suoratoistopalveluista on harrastettu jo pitkään, mutta sen kasvettua paljon yleisemmäksi ilmiöksi, on musiikkiteollisuuskin alkanut kiinnittää siihen enemmän huomiota.
Pohjois-Amerikassa, Australiassa, Brasiliassa ja Länsi-Euroopassa toteutetun kyselytutkimuksen mukaan jopa 49 prosenttia 16–24-vuotiaista oli ladannut suoratoistopalveluista musiikkia. Rippauksen suosio kasvoi viime vuodesta 41 prosentilla. IFPI:n mukaan YouTube on tällä hetkellä maailman suurin musiikkipalvelu. Musiikkiteollisuuden liikevaihto on laskenut vuoden 2000 huipun jälkeen peräti 60 prosenttia.
Rippaamisella tarkoitettiin aiemmin musiikin tallentamista omaan käyttöön liikuteltavilta medioilta, kuten vaikkapa CD-levyiltä.

Lue myös nämä
Tägit
Spotify YouTube rippaus suoratoisto
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.