Sonera ja Nokia testasivat huippunopeita 5G-yhteyksiä ja uutta kupariratkaisua

Matti Robinson
20. elokuuta, 2016 20:53

Nokian ja suomalaisten operaattoreiden välistä yhteistyötä on jatkunut jo vuosikymmenten ajan. Erityisesti Soneran kanssa yhteistyötä on tehty jo Nokian kulta-aikoina, ja nytkin sen tuloksena on uusi sopimus 5G-kehityksestä.
Viime kuussa solmittu sopimus yhtiöiden välillä tähtää 5G-verkkojen kehittämiseen, joissa molemmat haluavat olla eturintamassa. Nokia on edelläkävijä 5G-verkkojen kehittämisessä ja Sonera haluaa varmistaa ensimmäisten joukossa tekniikan tuomisen asiakkailleen.
Yritysten uusin 5G-testi toteutettiin Nokian AirScale-tukiasemalla ja runkoverkkoratkaisulla, jolla päästiin 4,5 gigahertsin taajuudella 4,5 gigabitin sekuntinopeuteen. Tällä nopeudella katseltiin mm. Nokian OZO-virtuaalitodellisuuskameran kuvaa.
Testissä oli myös Nokian XG-FAST-tekniikka, joka mahdollistaa jopa 10 gigabitin nopeudet kuparikaapelitekniikalla. Tekniikka mahdollistaa kuituyhteyksien kaltaiset nopeudet lyhyillä matkoilla. Niinpä esimerkiksi talonsisäiset kaapeloinnit eivät tarvitse olla tavallista kuparia parempaa tasoa, jotta internet-yhteydestä saataisiin kaikki irti.
Huippunopeutta on siis tarjolla jatkossa paitsi uusien 5G-mobiiliverkkojen myötä matkapuhelimiin ja muihin mobiililaittesiin, mutta toivottavasti halvemmalla myös vanhempiin ja heikommin kaapeloituihin koteihin ja muihin kohteisiin.

Lue myös nämä
Tägit
Nokia kupari valokuituverkko Sonera 5G
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.