Matti Robinson
19. elokuuta, 2016 19:28
Jonkinlainen tekoäly on löytynyt peleistä jo vuosien, tai jopa vuosikymmenten, ajan. Todellisuudessa tekoäly on kuitenkin varsin usein ollut varsin yksinkertainen ohjelma pelin sisällä, joka tulkitsee koodista löytyviä sääntöjä pelinkehittäjän haluamalla tavalla.
Tulossa on kuitenkin jotain täysin erilaista, kun tekoälystä ja koneoppimisesta on tullut yhä tärkeämpi osa tietokoneita. Suuryhtiöt, kuten Google ja Microsoft, ovat kehittäneet koneoppimista ja yleistä tekoälyä viime vuosina ahkerasti, mutta taustalla on myös muita toimijoita.
Googlen DeepMindista innostunut puolalaistutkija Wojciech Jaśkowski Poznan yliopiston tietojenkäsittelytieteen osastolta päätti pistää Googlea paremmaksi, kertoo Engadget. Atari-pelejä opetelleen Deepmindin sijaan Jaśkowskin tekoäly laitettiin opettelemaan 90-luvun huippusuosittua 3D-räiskintää (alkuperäistä) Doomia.
Monimutkaisempi peli on sopivasti avointa lähdekoodia, mutta se ei kuitenkaan vaadi kovia tehoja koneilta. ViZDoom-nimellä tunnettu järjestelmä toimii tavallisista peliboteista poiketen "näkemällä" pelin. Tekoälyohjelma saa siis tietoonsa vain näyttöbufferin tiedot eli saman datan mistä ihmissilmälle luodaan kuva pelistä. Niinpä botti ei tiedä mitään esimerkiksi pelin fysiikasta ilman pelaamista.
Koneoppimisen tutkimiseen tarkoitettu kokeilu oli varsin onnistunut ja toukokuussa julkaistussa paperissa esitellään kuinka koneoppiminen mahdollistaa FPS-tyylin 3D-pelien oppimisen. Tutkimus oli niin onnistunut, että hyvän vastaanoton lisäksi esimerkiksi Battlefield-pelisarjan tekijät ovat käyttäneet ratkaisua sisäisessä tutkimuksessa.
Nyt tutkijaryhmä (Wojciech Jaśkowski, Michał Kempka, Marek Wydmuch ja Jakub Toczek) järjestää kilpailun, jossa tekoälyt mittelevät paremmuudesta Doomissa. Kilpailuun osallistuvat tekoälyt voivat käyttää siis ainoastaan näyttöbufferin tietoja ja voittaja ratkotaan tietysti fragien määrällä. Palkinnot ovat 1000 ja 2000 euroa kahdessa eri sarjassa, joiden monimutkaisuus vaihtelee mm. saatavilla olevien aseiden ja karttojen perusteella.
Tulokset julkistetaan syyskuussa järjestettävän CIG 2016 -konferenssin turnauksen jälkeen. Ohessa lämmittelymatsi, jossa Anssi Kanerviston ja Ville Hautamäen TUHO-tekoäly voittaa.