Teknologiayhtiöt vastustavat EU:n suunnitelmia – Keksilakia yritetään laajentaa pikaviestimiin

Manu Pitkänen
7. heinäkuuta, 2016 10:20

Parin viimeisen vuoden aikana verkkosivuilla vierailujen yhteydessä on tullut varsin tutuksi sivun ylä- tai alalaitaan ilmestyvät niin sanotut cookie-ilmoitukset, joiden tarkoituksena on ilmoittaa käyttäjälle, että sivulla vierailun aikana hänestä kerätään tietoja. Ilmoitukset tulivat pakollisiksi EU:n ePrivacy-asetuksen takia.
Ilmoitukset ovat herättäneet enemmän ärsytystä kuin parantaneet tavallisen verkon käyttäjän valveutuneisuutta, koska käytännössä jokainen verkkosivu tallentaa vierailijoista keksitiedostoja ja on näin ollen velvollinen ilmoittamaan asiasta näkyvällä ilmoituksella. EU:ssa on virinnyt kuitenkin ajatus, että ePrivacy-lakia voitaisiin laajentaa verkkosivuista over-the-top-palveluihin (OTT).
Käytännössä tämä tarkoittaisi sitä, että WhatsAppin tai Skypen kaltaiset palvelut kuuluisivat asetusten piiriin.
Ajatukset ovat herättäneet laajaa vastustusta läpi koko teknologiasektorin. Vuonna 2009 säädetyn ePrivacy-direktiivin uudistamista vastustavat niin teleoperaattorit, verkkopalvelut kuin laitesuunnittelijatkin. Vastustajiin kuuluvat esimerkiksi Vodafone, Google, Facebook, Microsoft, Netflix ja Apple.
Teknologiasektorin näkemyksen mukaan EU:n pitäisi hankkiutua kokonaan eroon ePrivacy-direktiivistä, koska unionilla on jo ennestään olemassa kattavuudeltaan paljon laajempi tietosuoja-asetus (General Data Protection Regulation), jonka uudistamisen takia ePrivacy-direktiiviäkin ollaan nyt päivittämässä. Ero näiden kahden säännöstön välillä on se, että ePrivacy-direktiivi koskettaa sähköistä viestintää, kun taas yleinen tietosuoja-asetus koskettaa nimensä mukaisesti tietosuojaa paljon kattavammin.

Lue myös nämä
Tägit
EU Eurooppa Euroopan komissio Euroopan Unioni EU-parlamentti netin neutraalius oikeudet keksi ePrivacy
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.