Manu Pitkänen
20. kesäkuuta, 2016 13:45
Yhdysvaltalainen musiikkiteollisuus haluaisi romuttaa YouTuben ja muiden käyttäjien tuottamaan sisältöön perustuvien verkkopalveluiden lainsäädännöllisen pohjan. Yhdysvaltain kongressille lähetetyssä avoimessa kirjeessä pyydetään käytännössä DMCA-lain kumoamista.
DMCA-laki ja sen sisältämä Safe Harbor -pykälä on antanut YouTubelle toimintamahdollisuuden vaikka sen käyttäjät lisäisivät palveluun luvattomasti tekijänoikeudella suojattua materiaalia. YouTuben on vain huolehdittava, että se poistaa pyydettäessä luvattoman sisällön palvelusta. Musiikkiteollisuutta tämä ärsyttää suunnattomasti, koska se avaa YouTubelle oven tarjota musiikkia ilmaiseksi.
Kongressille lähetetyssä kirjeessä ovat mukana kolme suurinta levy-yhtiötä Universal Music, Sony Music ja Warner Music. Vetoomuksen ovat allekirjoittaneet myös Taylor Swift ja U2.
Kirje liittyy vahvasti pari vuotta sitten alkaneeseen keskusteluun, jossa muusikot kyseenalaistavat ilmaista suoratoistoa tarjoavien verkkopalveluiden toimintatavat. Bensaa liekkeihin on kaatanut muun muassa Apple, joka Apple Music -palvelun lanseeraamisen jälkeen on toistuvat kritisoinut YouTuben ja Spotifyn tapaa tarjota musiikkia ilmaiseksi.
Musiikkiteollisuuden todellinen tavoite ei välttämättä ole lain muuttaminen, sillä se on varsin raskas polku kuljettavaksi. Todellinen motiivi kirjeen tekemiselle saattaakin olla YouTuben kanssa käytävät lisenssineuvottelut. Kirjeen avulla levy-yhtiöt antavat signaalin YouTubelle, etteivät nykyisten sopimusten ehdot enää ole riittäviä.