Ensimmäinen kiristyskirjeoikeudenkäynti alkaa – Piraattipuolue järjestää mielenosoituksen

Manu Pitkänen
26. huhtikuuta, 2016 20:18

Piraattipuolue järjestää 2. toukokuuta mielenosoituksen, jonka tarkoituksena on tuoda esiin niin sanottuihin kiristyskirjeisiin liittyviä epäkohtia. Kiristyskirjeillä tarkoitetaan tässä yhteydessä asianajotoimistojen lähettämiä kirjeitä, joissa vaaditaan oikeudenhaltijalle korvausta laittomasti verkossa jaetusta sisällöstä.
Julkisuudessa on ollut esillä erityisesti asianajotoimisto Hedman Partnersin lähettämät kirjeet, joita on lähetetty suomalaisille aikuisviihde-elokuvia jakaneille henkilöille. Piraattipuolueen mukaan tiedostojen jakajien henkilöllisyyden selvittäminen ei onnistu täsmällisesti, mikä uhkaa kansalaisten oikeusturvaa.
Esimerkiksi Hedman Partners on pystynyt markkinaoikeuden päätöksen kautta selvittämään IP-osoitteiden takana olevien liittymien omistajien tiedot, mutta liittymän omistaja ei välttämättä ole vastuussa tapahtuneesta tekijänoikeusrikkomuksesta. Piraattipuolueen mukaan kiristyskirjeitä on lähetetty esimerkiksi 70-vuotiaalle isoäidille, joka ei osaa käyttää tietokonetta kunnolla. Piraattipuolueen tietoon on tullut myös tapaus, jossa kirjeen saanutta henkilöä syytetään tiedoston jakamisesta, vaikka hän hankki liittymän puoli vuotta tapahtuman jälkeen.
Mielenosoitus järjestetään 2. toukokuuta kello 9.15–10.15 markkinaoikeuden edustalla (Radanrakentajantie 5, Helsinki). Samana päivänä alkaa myös ensimmäinen kiristyskirjeisiin liittyvä oikeuskäsittely.

Lue myös nämä
Tägit
Piraattipuolue Hedman Partners markkinaoikeus kiristyskirjeet
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.