Piraattien ajojahdin jälkeen: Levy-yhtiöt valittavat YouTubesta

Manu Pitkänen
11. huhtikuuta, 2016 15:06

Levy-yhtiöiden ykkösviholliseksi on nostettu aina piraatit – ihmiset, jotka jakavat tiedostoja ja kuuntelevat kopioitua musiikkia. Argumenttina piraatteja vastaan käytettiin aikoinaan sitä, että piraattien ei tarvitse ostaa musiikkia, koska kopioimalla samat kappaleet saa täysin ilmaiseksi. Nyt levy-yhtiöt ovat päättäneet alkaa valittaa YouTubesta.
YouTuben kohdalla valituksen aihe ei ole se, että levy-yhtiöt ja artistit eivät saisi rahaa. Sitä he saavat, sillä YouTube on lisensoinut musiikkia suurimmilta levy-yhtiöiltä. Lisäksi YouTube tarjoaa maksullista lisäpalvelua, jossa musiikkia voi kuunnella silloinkin, kun älypuhelin on lepotilassa. Levy-yhtiöitä edustavan yhdysvaltalaisen RIAA:n mukaan ongelma onkin se, että he eivät saa YouTubelta tarpeeksi rahaa.
RIAA:ta johtavan Cary Shermanin mukaan levy-yhtiöiden on myös mahdotonta neuvotella YouTuben kanssa parempia sopimuksia, joissa luovalle teollisuudelle annettaisiin suurempi osuus liikevaihdosta. Shermanin analyysin mukaan tämä johtuu Yhdysvalloissa voimassa olevasta DMCA-laista, joka takaa YouTuben kaltaisille palveluille suojan tekijänoikeussyytteiltä, mikäli palveluntarjoaja reagoi oikeudenhaltijoiden esittämiin oikeusrikkomuksiin. DMCA-lain noudattamiseksi YouTuben ei tarvitse tehdä muuta kuin poistaa videot, jotka oikeudenhaltijan mukaan on ladattu palveluun laittomasti.
Shermanin mielestä tämä ei riitä, koska samasta kappaleesta voi löytyä tuhansia kopioita ja jokainen niistä pitää erikseen pyytää poistettavaksi. Kun video poistetaan, ladataan se todennäköisesti myöhemmin uudelleen ja sama rumba jatkuu. Tämä piirre DMCA-laissa tekee Shermanin mielestä hintaneuvottelut YouTuben kanssa mahdottomiksi. Mikäli YouTube ei saa oikeuksia esittää kappaleita laillisesti, löytyvät ne palvelusta sitten laittomasti – eikä YouTube joudu siitä itse ongelmiin.
Sherman haluaisikin, että oikeudenhaltijat voisivat vain kieltää tiettyjen teosten löytymisen palvelusta. Levy-yhtiö voisi esimerkiksi kertoa YouTubelle, että tiettyä kappaletta ei saa esittää YouTubesta ja palvelun ylläpitäjän vastuulla on pitää huoli siitä, että kappaletta ei löydy missään muodossa YouTubesta.

Lue myös nämä
Tägit
YouTube RIAA suoratoisto YouTube Key Music YouTube Music Key YouTube Red
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.