Manu Pitkänen
5. huhtikuuta, 2016 9:55
Kansainvälisen median kuumin uutisaihe on tällä hetkellä niin sanotut Panama-paperit eli panamalaisen asianajotoimisto Mossack Fonsecan laatimiin verojärjestelyihin liittyvät asiakirjat. Yhdeksi avoimeksi kysymykseksi on kuitenkin jäänyt se, että miten lehdistö sai haltuunsa asiakirjat.
Asiakirjat vuodettiin alun perin saksalaiselle Süddeutsche Zeitungille viime vuoden keväällä. Lehden mukaan se ei ole ikinä nähnyt tietovuotajaa eikä tiedä hänen henkilöllisyyttään, koska tietojen luovutuksen ainoa ehto hänen osaltaan oli täysi nimettömyys. Paljastajan suhdetta Mossack Fonsecaan ei ole myöskään tiedetty, vaikka hänen on arveltu toimineen asianajotoimiston sisältä käsin.
Vuotajalla ei välttämättä ole esimerkiksi työsuhdetta Mossack Fonsecaan, sillä asianajotoimiston perustaja Ramon Fonseca kertoi panamalaiselle televisiokanavalle vuodon tapahtuneen tietomurron seurauksena. Hakkeri oli onnistunut murtautumaan asianajotoimiston sähköpostipalvelimelle ja lataamaan arkaluontoisen materiaalin itselleen.
Julkisuuteen on kerrottu massiivisen aineiston tulleen lehdistölle useassa erässä, joten murtautuja on ilmeisesti saanut kurkkia Mossack Fonsecan palvelimia pidemmän aikaa. Tuoreimmat tiedot ovat peräisin viime vuoden lopulta.
Tietomurto on Mossack Fonsecan kannalta katastrofi. Harva omaisuuttaan veroparatiiseihin piilottava tuskin haluaa enää asioida millään tavalla Mossack Fonsecan kanssa tietomurron ja -vuodon jälkeen.