HS: Hallitus on laittamassa Ylen hevoskuurille

Manu Pitkänen
4. helmikuuta, 2016 12:56

Yleisradion rahoitukseen saattaa olla tulossa merkittävä leikkaus, uutisoi Helsingin Sanomat sisäpiirilähteiden tietojen pohjalta. Hallituksen tahtona on karsia Ylen budjettia sekä tehtäviä.
Ylen rahoitus toteutettiin vuoteen 2013 saakka TV-lupamaksulla, minkä jälkeen otettiin käyttöön ansiotuloihin suhteutettu Yle-vero. Yle-veron tuotot ohjataan televisio- ja radiorahastoon, jota käytetään Ylen toiminnan rahoittamiseen. Rahastoon siirrettiin Yle-veron tuottoja vuonna 2014 noin 508 miljoonaa euroa ja Ylen liikevaihto oli samaisena vuonna 473 miljoonaa euroa.
Vuosina 2001–2005 Ylen liikevaihto liikkui 330–375 miljoonan euron tietämillä ja vuonna 2010 Ylen liikevaihto oli 398 miljoonaa euroa. TV-lupamaksun viimeisenä vuonna (2012) Ylen liikevaihto oli 423 miljoonaa euroa.
Ylen toiminnan uudelleenarviointi oli pöydällä jo hallitusneuvotteluissa. Tätä arviointityötä tekemään päätettiin perustaa parlamentaarinen työryhmä, jonka sisällä on Helsingin Sanomien mukaan ollut alusta lähtien eripuraistuutta. Suomalaisen median tilaa, ja sitä kautta myös Ylen toimintaa, arvioitiin Anssi Vanjoen johtamassa työryhmässä, jonka raportti julkaistiin viime vuoden lopulla. HS:n tietojen mukaan liikenne- ja viestintäministeriökin on tekemässä omaa raporttia, jossa arvioidaan Ylen "toiminnallista tehokkuutta erityisesti suhteessa kotimaisiin media-alan toimijoihin ja kotimaisiin muihin yrityksiin".
Lokakuun alussa hallitus esitti, että pienituloiset vapautettaisiin Yle-verosta. Toteutuessaan se voisi aiheuttaa arviolta 20 miljoonan euron aukon Ylen budjettiin.

Lue myös nämä
Tägit
YLE YLE Areena Yleisradio Yle-vero
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.