HS: Matkaamme kohti lähes parkkipaikatonta tulevaisuutta

Valtteri Ahonen
10. heinäkuuta, 2015 12:49

Helsingin Sanomat on kirjoittanut tulevaisuuden Helsingistä. Parkkipaikat ovat jutun mukaan vuonna 2030 kadonneet lähes täysin. Syy tähän löytyy älyautoista.
Artikkelin mukaan nykyautojen ongelma on se, että ne ovat selkeästi suurimman osan (yli 90 prosenttia) ajasta parkkeerattuna ja vievät arvokasta tilaa esimerkiksi kadunvarsilta. Älykkään liikenteen verkoston ITS Finlandin toiminnanjohtaja Sampo Hietanen visioi, että kadunvarsipysäköinti katoaa ja ihmiset ja esimerkiksi ravintolat valtaavat kadut takaisin. Kadunvarsipaikat saattaisivat hävitä jo 15 vuodessa, mikäli älyautojen kehitys jatkuu yhtä vauhdikkaana kuin tähän asti.
Jutussa uumoillaan myös, että tulevaisuudessa yksityishenkilön on suhteellisen turha enää omistaa autoa itse. Jonkinlaiset palveluntarjoajat voisivat kuukausimaksua vastaan tarjoa liikenteeseen autoja, jotka noukkisivat esimerkiksi älypuhelimen sovelluksen kutsusta asiakkaan kyytiin ja veisi haluttuun osoitteeseen. Älyautot olisivat liikenteessä lähes kokoajan, lukuun ottamatta latausta / tankkausta. Näin autoja tarvittaisiin huomattavasti nykyistä vähemmän.
"Vaikka julkinen liikenne lopetettaisiin kokonaan itseajavien autojen jälkeen, ei kadunvarsilla tarvita pysäköintitilaa. Asia selvisi kehittyneiden maiden talousjärjestö OECD:n tekemästä simulaatiosta Lissabonissa, joka on Helsingin kokoinen kaupunki", kerrotaan artikkelissa.
HS kiinnittää huomiota myös huoleen älyautojen ajamista onnettomuuksista. Tällä hetkellä näyttäisi kuitenkin siltä, että tietokoneet ajavat autoa huomattavasti ihmistä turvallisemmin, ja monen mielestä tämä riittää. Onnettomuuksilta tuskin koskaan vältytään, mutta niitä voidaan radikaalisti vähentää poistamalla ihmiset liikenteestä. Vastuukysymykset onnettomuustilanteissa pitää tietysti vielä ratkoa.

Lue myös nämä
Tägit
Helsinki sähköauto kuskiton auto autot
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.