Kotimaisten uutissivujen "häpeälista" päivittyi

Petteri Pyyny
15. kesäkuuta, 2015 17:24

On kulunut vuosi siitä, kun julkistimme kotimaisten uutissivustojen "häpeälistan", eli listasimme HIGH.FI -palvelussamme listan, joka kertoo miten hyvin tai huonosti kukin uutissivusto palvelee mobiilikäyttäjiä.
Lista koostuu kaikista HIGH.FI'n seuraamista kotimaisista uutislähteistä ja testaamme aika ajoin sivustojen mobiilitukea käsipelillä. Kävimme viikonlopun aikaan yksi kerrallaan läpi kaikki listan uutispalvelut ja päivitimme listauksen ajan tasalle.
Ilahduttavaa on, että mobiilikäyttäjät otetaan huomioon vuosi vuodelta paremmin: viime vuoteen nähden parannus on ollut valtava ja erittäin moni uutispalvelu onkin uusinut sivustonsa ns. responsiivista suunnittelua käyttäen.
Käytännössä uutissivujen suhtautumisen mobiilikäyttäjiin voi jakaa karkeasti kolmeen leiriin:

  1. Parhaassa "a-luokassa" ovat sivustot, jotka on toteutettu responsiivisesti. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että täsmälleen sama sivu mukautuu päätelaitteen mukaan joko ns. tietokonelevyiseksi tai kännykkäkokoon. Tällöin yleensä myös kaikki sivun toiminnallisuudet, kuten kommentointi, jne ovat myös mobiilikäyttäjien käytettävissä sellaisenaan.
  2. Hyvänä kakkosena tulevat sivut, jotka tarjoavat erillistä mobiiliversiota sivuistaan. Tämä toteutetaan joko kysymällä käyttäjältä lupa siirtää heidät mobiilisivuille - tai tekemällä siirto automaattisesti. Ongelman muodostavat sivustot, kuten mm. AfterDawnin mobiiliversio, joissa mobiiliversiossa on tarjolla vähemmän ominaisuuksia kuin ns. täysversiossa. Tyypillisimmillään käyttäjäkommentoinnin mahdollisuus puuttuu mobiiliversiosta.
  3. "Ei paljon kiinnosta" -ryhmä luottaa vahvasti siihen, että kännyköillä tapahtuva netin selailu on ohimenevä ilmiö. Kuten itse internetkin. Joten mobiilikäyttäjiä ei huomioida mitenkään, vaan tarjolla on ainoastaan työpöydälle suunniteltu versio ja sillä hyvä.


Mutta kuten mainittu, kaikki viimeisen vuoden aikana tehdyt sivustouudistukset ovat olleet responsiivista tekniikkaa hyödyntäviä - ja uudistuksia onkin ollut paljon. Merkittävimpänä tietysti Suomen suurimman verkkosivun, Ilta-Sanomien, siirtyminen responsiiviseen sivuversioon kuluneen vuoden aikana. Jälkimmäisestä häpeälaarista löytyy toki mm. Hymy, useita Talentumin sivustoja, Sportti.com ja muita varsin isojakin sivustoja. Mutta luotamme siihen, että listauksestamme tulee täysin tarpeeton jo vuoden, kahden sisään, kun kaikki sivustot ymmärtävät sen, että webin nykyinen kasvu on käytännössä täysin mobiilikäytön varassa.

Lukuja


Alla jakauma vuoden takaa ja tältä vuodelta:

 06/201506/2014
Responsiivinen61%42%
Automaattinen siirto mobiiliversioon4%10%
Siirto mobiiliin, kysytään ensin lupa9%16%
Ei lainkaan mobiilitukea25%30%
"Muut"1%2%

Sarjassa "muut" ovat mm. sivustot, joilla kyllä on erillinen mobiilisivusto, mutta sinne ei tarjota lainkaan uudelleenohjausta.
Täydellinen listaus testaamistamme sivuista löytyy täältä:

Kotimaisten uutissivustojen mobiilituki

Lue myös nämä
Tägit
Verkkosivu verkkopalvelu High.fi
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.