Tanskasta kehittymässä ensimmäinen maa ilman käteistä rahaa?

Valtteri Ahonen
18. toukokuuta, 2015 12:21

Toistaiseksi käteinen käy vielä maksuvälineeksi suunnilleen missä tahansa, mutta ei ehkä enää kauaa. Tanskan hallinto on esittänyt, että kauppojen pitäisi halutessaan voida kieltäytyä ottamasta käteistä vastaan, kirjoittaa CNBC.
Maksuja käsittelevän WorldPayn mukaan Tanskassa tehtiin jo vuonna 2012 84,2 prosenttia kaupasta erilaisin kortti- ja verkkomaksuin. Käteisettömien kauppojen kannattajat uskovat, että sähköisiin maksuihin kokonaan siirtyminen parantaisi kauppojen turvallisuutta sekä vähentäisi kustannuksia, kun käteistä ei tarvitsisi laskea ja varastoida.
Mikäli esitys hyväksytään parlamentissa, saavat kaupat jättää käteismaksun valikoimistaan tammikuussa 2016. Tietyt palvelut kuten postit, sairaaloidet kahvilat ja lääkärin vastaanotot joutuvat kuitenkin lain velvoittamina jatkamaan käteisen rahan hyväksymistä myös tämän jälkeen.
Uutisen mukaan myös Ruotsissa on kokeilussa jo käteisettömiä kauppoja, minkä lisäksi maan suurten kaupunkien bussit eivät enää huoli kolikoita maksuksi. Eriliaisia pienemmän mittakaavan kokeiluja löytyy myös muualta maailmasta.
Länsimaiden kaltaisissa suhteellisen korkean elintason valtioissa vastaavilla kokeiluilla on todennäköisimmin hyvät tulokset, sillä pankkipalvelut ovat käytännössä koko kansan saatavilla. Köyhemmissä maissa käteistä tarvittaneen vielä pitkään.

Lue myös nämä
Tägit
Tanska talous mobiilimaksaminen verkkopankki verkkopalvelu
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.