EU: piraattisivujen sulkemisesta ei ole mitään hyötyä

Valtteri Ahonen
15. toukokuuta, 2015 18:55

Tuoreen raportin mukaan piraattisivujen sulkemisella ei saavuteta tavoiteltua niskalenkkiä laittomasti sisältöä lataavista kuluttajista.
Euroopan komission yhteisen tutkimuskeskuksen teettämän tutkimuksen mukaan piraattisivustojen sulkemisella on hyvin lyhyet vaikutukset. Tutkimuksessa havaittiin hyvin jyrkkä lasku piratismissa tietyn sivun sulkemisen jälkeen, mutta tilanne palautui hyvin nopeasti lähtöasetelmiin uusien palveluiden tullessa vanhan tilalle.
Tutkimuksessa seurattiin 5000 saksalaista sen jälkeen kun suuri eurooppalainen piraattisivusto kino.to suljettiin. Samaan aikaan kun piratistmin huomattiin säilyneen ennallaan, todettiin laillisiin palveluihin siirtyneen vain pieni osa kuluttajista.


Mitään varsinaisesti yllätyksellistä tutkimuksen tuloksissa ei ollut, sillä yleinen tuntuma asiasta on ollut vastaanvanlainen jo pitkään. Huomionarvoista tutkimuksessa oli niin sanottu hydra-efekti, eli se, että yhden suuren tapetun palvelun tilalle nousi monta pientä. Tämä vaikeuttaa palveluiden valvontaa ja sulkemista jatkossa, kun yksittäisen palvelun vaikutukset ovat pienemmät.
Tutkijat toteavat, että tuloksiin on kuitenkin syytä suhtautua kriittisesti, sillä siinä ei esimerkiksi otettu huomioon verkon ulkopuolella tapahtuvaa myyntiä. Tutkimuksesta uutisoi muun muassa TorrentFreak.

Lue myös nämä
Tägit
piratismi torrent Euroopan komissio tutkimus
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.