Vinkki: Chromen muistinkulutus murto-osaan aiemmasta pienellä lisäosalla

Petteri Pyyny
22. huhtikuuta, 2015 17:34

Googlen selain Chrome on alkanut pikkuhiljaa paisumaan kuin pullataikina ja käyttäjät valittelevatkin usein selainta muistirohmuksi. Tässä on osa totuutta, osa harhaa: myös verkkosivut ovat monimutkaistuneet valtavasti viime vuosinna ja lisäksi käyttäjät asentavat yhä enemmän ja enemmän lisäosia selaimiinsa, jotka nekin ajoittain hidastavat selaimen toimintaa.
Useilla selainta käyttävillä on tilanne se, että välilehtiä alkaa kertymään pikkuhiljaa enemmän ja enemmän. Tämä korostuu, jos Chromessa on käytössä asetus, että jatketaan selaimen uudelleenavaamisen yhteydessä samasta tilasta kuin mihin jäätiin sen sulkeutuessa. Näin helposti monet "luenpas myöhemmin"-tyyliset välilehdet jäävät tavallaan "roikkumaan" auki turhaan, vieden sekä muistia että prosessoritehoja.
Chromelle löytyy kuitenkin - ehkä hieman ironisesti - lisäosa, joka korjaa ongelmaa varsin onnistuneesti: Tab Suspender.

Lisäosan asetuksista määritellään kuinka pitkän käyttämättömänä olleen ajan jälkeen välilehti "jäädytetään". Jos esim. välilehdellä ei ole käyty 15 minuuttiin, se voidaan jäädyttää, jolloin kyseisen välilehden vaatima Chrome-prosessi lakkautetaan kokonaan ja sen varaama muisti vapautetaan käyttöjärjestelmälle. Esim. tilanteessa, jossa selaimessa on auki viisikymmentä välilehteä ja niistä 40 seisoo koko päivän "tyhjän panttina", muistia saattaa vapautua helposti puolen gigatavunkin verran, avoinna olleiden sivujen sisällöstä ja luonteesta riippuen.
Ohjelmaan voidaan määritellä myös poikkeuksia, jolloin esim. Facebook voidaan pitää aktiivisena myös välilehdessä, jota ei juuri sillä hetkellä seurata - näin saadaan Facebook vilkuttamaan uusista ilmoituksista ja viesteistä, kun se muutoin "jäätyisi" taustalla ollessaan.

Lue myös nämä
Tägit
Google Chrome
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.