Unohda 4K: HDR-ohjelmat tulevat Netflixiin ja Amazoniin tänä vuonna

Manu Pitkänen
11. huhtikuuta, 2015 12:33

Ultra HD ja 4K ovat olleet parin viime vuoden ajan isoja muotisanoja digitaalisessa videoissa, mutta tänä vuonna se on saamassa rinnalleen kilpailevan trendin: HDR.
Valokuvaajille HDR on jo täysin tuttua puuroa. Monet ovat todennäköisesti huomanneet, että esimerkiksi ikkunaa päin kuvattaessa ikkunasta näkyvä maisema näkyy hyvin, mutta taas sisätiloissa olevat kohteet ovat täysin mustia (tai toisin päin, sisätilojen kohteet näkyvät hyvin, mutta ikkuna palaa niin sanotusti puhki"). Ratkaisuksi kirkkaiden ja himmeiden valonlähteiden tasapainottamiseen on käytetty HDR-tekniikkaa.
Nyt samanlainen laajan dynaamisen alueen mahdollistava tekniikka on tulossa myös televisio-ohjelmiin Dolby Vision -nimisenä. Tekniikan avulla elokuviin ja peleihinkin saadaan väri-informaation lisäksi tallennettua tietoa kohteen kirkkaudesta, minkä ansiosta television kirkkautta voidaan säätää kullekin kohtaukselle sopivaksi.
Netflix ilmoitti jo aikaisemmin, että se aikoo tuottaa uuden Marco Polo -sarjan HDR-tekniikalla, mikä antoi luvan odottaa tekniikan tulevan oikeasti kaupalliseenkin käyttöön. Amazon on lähtenyt peesaamaan Netflixiä ja se lupaa tuoda omaan videopalveluunsa HDR-yhteensopivaa sisältöä myöhemmin tänä vuonna.
HDR-tekniikan hyödyntämiseen tarvitaan sisällön lisäksi myös yhteensopiva televisio. Ensimmäisten HDR-televisioiden on tarkoitus tulla myyntiin myöhemmin tänä vuonna.

Lue myös nämä
Tägit
Amazon Netflix 4K Ultra HD Amazon Instant Video HDR Dolby Vision
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.