Tutkijat tekivät läpimurron akkuteknologiassa – puhelimien lataushuolet historiaa?

Manu Pitkänen
8. huhtikuuta, 2015 10:00

Stanfordin yliopiston tutkijat kertovat tehneensä läpimurron alumiinia anodina käyttävän akun kehityksessä. Tutkijat haaveilevat jo sen voivan korvata nykyiset litiumioniakut.
Alumiini-ioniakkujen heikkona puolena on tähän asti ollut niiden huono kestävyys: akkujen kapasiteetti alkaa pienentyä jo sadan latauskerran jälkeen. Käyttämällä tietyntyyppistä grafiittia katodina, tutkijat onnistuivat nostamaan kestävyyttä noin 7500 latauskertaan. Myöhemmin tehtyjen kokeiden perusteella akku säilyttäisi kapasiteettinsa kymmenien tuhansien latauskertojen jälkeenkin.
Tutkijoiden kehittämän akkutyypin etuja ovat myös hyvä mekaaninen kestävyys (kestää taivuttamista), turvallisuus (ei syty palamaan kuten litiumakut) ja edullisuus (alumiini on halvempaa kuin litium). Loppukäyttäjää ajatellen kaikkein suurin etu on kuitenkin alumiiniakun nopea lataaminen, älypuhelimen akun kerrotaan latautuvan täyteen noin minuutissa.
Kaikki näyttäisi olevan kohdillaan uudentyyppisessä alumiiniakussa, mutta muutamat seikat estävät sen kaupallistumisen. Tutkijat haluavat parantaa vielä akusta saatavaa jännitettä, joka tällä hetkellä on kaksi volttia. Lisäksi akun energiatiheys vaatii edelleen tutkimustyötä.

Lue myös nämä
Tägit
tietokone älypuhelin akkukesto akku tabletit litiumioniakku taipuisa akku kannettavat tietokoneet alumiini-ioniakku
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.