Operaattori voi kertoa haittaohjelmastasi ja jopa sulkea yhteytesi

Matti Robinson
21. maaliskuuta, 2015 17:15

Viestintäviraston kertoo sen alaisuudessa toimivan Kyberturvallisuuskeskuksen (ent. CERT-FI) ja teleoperaattoreiden välisestä yhteistyöstä haittaohjelmia vastaan. Haittaohjelmien torjumiseen käytetään mm. automatisoitua Autoreporter-järjestelmää.
Autoreporter saa tietoa maailmanlaajuisesti haittaohjelmien pyyntöjä keräävistä honeypot-pisteistä. Suomalaisista lähteistä saapuvat haittaohjelmapyynnöt rekisteröidään ja ilmoitetaan teleoperaattoreille. Teleoperaattorit puolestaan selvittävät lähteen verkko-osoitteen avulla käyttäjän, johon otetaan yhteyttä.
Tarkoituksena on saada haittaohjelmalla saastuneen päätelaitteen käyttäjä puhdistamaan laite haittaohjelmasta. Päätelaitteiden puhtaudesta huolehtii käyttäjä itse, mutta teleoperaattorilta saa vinkkejä puhdistamiseen. Mikäli tarpeen, voi teleyritys rajoittaa verkkoyhteyttä haitallisen liikenteen vähenemiseksi. Jos esimerkiksi yhteyttä käyttäjään ei saada, voidaan haittaohjelmaliikenne minimoida, kunnes ongelma on poistunut.
Autoreporter rekisteröi Suomessa keskimäärin n. 90 havaintoa päivässä, joka tarkoittaa vuosittain yli 30 000 haittaohjelmahavaintoa. Luvuissa on tosin mukana samasta lähteestä tulevia useampia havaintoja sekä ennen yhteydenottoa poistetut havainnot.

Lue myös nämä
Tägit
haittaohjelma CERT-FI Viestintävirasto
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.