Imagelta rohkea väite: Facebook kuuntelee yksityisiä keskustelujasi salaa

Manu Pitkänen
10. maaliskuuta, 2015 17:39

Facebookin älypuhelinsovellukset tarkkailevat käyttäjiensä keskusteluja puhelimen mikrofonin kautta, väittää Image omaan testiinsä perustuen.
Image testasi asiaa käymällä Android-puhelimen äärellä keskusteluja, joiden teemoihin kuuluivat muun muassa yritysjohtamisen erikoisammattitutkinto, koulukiusaaminen ja naisyrittäjyys. Keskustelujen jälkeen Facebook-sovelluksen uutisvirtaan kerrottiin ilmestyneen mainoksia, jotka liittyivät näihin puheenaiheisiin. Puhelimen etäisyyttä keskustelijoista vaihdeltiin testin aikana ja sovellus näytti noukkivan avainsanoja myös useiden metrienkin päästä.
Jutusta ei ilmene, että voisiko mainosehdotusten taustalla olla muita tekijöitä (ts. miten muut kohdennusmenetelmät on suljettu pois laskuista): ovatko keskustelijat esimerkiksi tykänneet keskustelujen aihepiiriin kuuluvista kohteista / uutisista Facebookissa tai ovatko he vierailleet teemaan liittyvillä verkkosivustolla (Facebook kohdentaa mainoksia myös nettisivujen evästeiden ja kolmansien osapuolien sovellusten tarjoaman datan perusteella).
Facebook mahdollisti viime toukokuussa mikrofonin käytön tilapäivitysten luomisessa (esittelyvideo alla): Facebook-sovellus kuuntelee mikrofonin avulla mitä TV-ohjelmaa katsot tai mitä musiikkikappaletta kuuntelet. Image epäilee tämän ominaisuuden olevan mainoskohdennusten taustalla.
Ominaisuus toimii kuitenkin vain Yhdysvalloissa ja se pitää laittaa erikseen päälle (ts. se ei ole oletuksena päällä). Lisäksi mikrofoni aktivoituu vasta kun käyttäjä on aloittanut tilapäivityksen kirjoittamisen, mikrofonia ei pidetä jatkuvasti päällä.

Lue myös nämä
Tägit
mainokset Facebook pikaviestin mainonta Facebook Messenger yhteisöpalvelu
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.