Tieteilijät paljastavat: Miksi sininen mekko näyttää valkoiselta?

Manu Pitkänen
27. helmikuuta, 2015 20:00

Jokainen erottaa mustan valkoisesta, mutta nettikeskusteluja viime päivinä seuranneet ovat todennäköisesti huomanneet, ettei valkoisen ja sinisen erottaminen toisistaan ole niin yksiselitteistä kuin voisi luulla.
#DressGate-keskustelua on siis herättänyt skotlantilaisen Caitlin McNeillin (Tumblr-nimimerkki Swiked) netissä helmikuun puolivälin paikkeilla julkaisema kuva, jonka kohteena on musta-sininen mekko. Kaikki eivät kuitenkaan näe kuvassa musta-sinistä mekkoa, vaan joidenkin silmissä musta on muuttunut kultaiseksi ja sininen valkoiseksi.
Kysymys mekon väristä nousi nopeasti BuzzFeedin avustuksella viraaleihin mittasuhteisiin ja kuva on ihmetelty mediassa kuin mediassa.
Wired kysyi värinäön tutkijoilta, miksi jotkut näkevät musta-sinisen mekon valko-kultaisena. Tutkijoiden arvioiden mukaan kyse on siitä, että ihmisen näkö on sopeutunut käsittelemään värejä eri tavalla erilaisissa valaistusolosuhteissa: aamuisin ja iltaisin ympäristön valaistus on kallellaan punertavaan päin ja keskipäivällä valon väri muuttuu sinertävän valkoiseksi.
Valaistusmuutosten takia ihminen on oppinut kompensoimaan värejä ympäröivän valaistuksen värin pohjalta. Joissakin tapauksissa näkö poistaa sinertävää väriä, minkä vuoksi mekko näyttää valko-kultaiselta. Toisissa tapauksissa näkö poistaa vuorostaan lämpimämpiä sävyjä, minkä vuoksi mekko näyttäytyy musta-sinisenä.
Ps. Allekirjoittanut näki aikaisemmin päivällä kuvassa valko-kultaisen mekon, mutta illemmalla mekko näyttäytyy musta-sinisenä.

Lue myös nämä
Tägit
Nopeat
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.