Facebook muuttuu: Nämä 600 ihmistä päättävät, mitä näet Facebookin uutisvirrassa jatkossa?

Petteri Pyyny
20. helmikuuta, 2015 7:05

Facebookilla on ongelma. Ongelma on lyhykäisyydessään se, että ihmiset tykkäävät hötöstä, vaikka samaan aikaan inhoavat höttöä.
Höttö tarkoittaa Facebookin tapauksessa täydellisen tyhjänpäiväistä uutisvirran sisältöä, kuten erilaiset (muka-)testit ("Mikä on henkinen ikäsi?", "Mikä eläin sinun pitäisi olla?", jne), käytännössä sisältöä vailla olevat uutisenkaltaiset listat ("21 things that only Finns understand", ..) ja tyhjänpäiväiset juoru-uutiset B-luokan julkkiksista.

Ongelma muodostuu siinä vaiheessa, kun Facebookin logiikka tutkii minkälaista sisältöä ihmiset uutisvirrassaan klikkaavat ja päättelee klikkausten tyyppien pohjalta jatkossa sen, minkä tyyppistä sisältöä käyttäjälle pitäisi painottaa enemmän. Koska edelläkuvatun kaltainen höttösisältö on "helppoa klikattavaa", sitä klikataan paljon ja näin ollen sitä myös näytetään käyttäjille päin paljon - paljon enemmän kuin sitä oikeasti sisältönä edes on Facebookin kaikesta jaetusta materiaalista. Näin ollen kierre voimistaa itse itseään ja Facebookin uutisvirrasta muodostuu hyvin nopeasti pelkkä kissavideoiden, hassunhauskojen testien, ajoittaisten mielensäpahoittamisuutisten ja buzzfeed-tyyppisten kivojen listojen täyttämä huvipuisto. Paikka, jossa jaettu "raskaampi" sisältö katoaa algoritmin ja käyttäjän omien klikkaustapojen myötä pikkuhiljaa kadoksiin, piiloon lopullisesti.
Facebook on tunnistanut ongelman ja on päättänyt tehdä asialle jotain. Yhtiö on palkannut 600 testaajaa, 30 hengen ryhmiin ympäri Yhdysvaltoja tekemään päätöksiä uutisvirran sisällöstä. Testaajat käyttävät Facebookia 4 tuntia päivässä, viitenä päivänä viikossa, maksua vastaan ja raportoivat kaikesta näkemästään sisällöstä yhtiölle.

Testaajilla on käytössään räätälöity versio Facebookin uutisvirrasta, jossa kaikki sisältö on täysin sattumanvaraisessa järjestyksessä. Testaajat joutuvat reagoimaan kaikkeen näkemäänsä sisältöön jollain tavalla: joko ohittamalla sisällön, kommentoimalla sitä, jakamalla linkin, tykkäämällä linkistä tai klikkaamalla linkkiä. Kaikki jutut, jotka testaajat saavat eteensä, täytyy myös jossain vaiheessa arvioida noin kappaleenmittaisella kirjallisella vastauksella ja erilaisilla kriteereillä.

Prosessissa syntyvä käyttäjien toiveiden täsmällisempi ymmärtäminen tulee jalostamaan Facebookin ohjelmallista algoritmia jatkossa, tuoden siihen mukaan ihmisten tekemää valintaa. Tällä tavoin Facebook toivoo säilyttävänsä uutisvirtansa mielenkiintoisena kaikille – niin heille, jotka oikeasti haluavat vain kevyttä höttöä uutisvirtaansa kuin myös heille, jotka "sortuvat" höttöön usein, mutta haluaisivat siitä huolimatta painotuksen pysyvän muussa kuin höttösisällössä.

Toki raadollinen puoli on jo paljastunut testeissä nyt – myös testaajat näyttävät haluavan palvelulta nimenomaan kevyttä höttösisältöä. Ihmisten ottaminen mukaan algoritmin rinnalle on toki vasta koevaiheessa ja yhtiön mukaan alustavistakaan tuloksista ei voida vielä vetää suoria johtopäätöksiä mihinkään suuntaan. Tietysti, jos lopulta kaikki kokeilut ja testit vain todistavat sen, että ihmiset kaipaavat nimenomaan ainoastaan viihdyttävää ja tunteita herättävää sisältöä, on meidän, klikkaajina, vaikea kritisoida algoritmin tekemiä johtopäätöksiä.

Lue myös nämä
Tägit
Facebook
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.