Näin Spotify-korvaukset valuvat artisteilta levy-yhtiöille

Manu Pitkänen
6. helmikuuta, 2015 18:17

Joka vuosi Spotify kehuu kuinka se on tilittänyt muusikoille aiempaa enemmän rahaa palvelussa kuunnellusta musiikista. Pelkästään viime vuonna Spotify maksoi musiikiteollisuudelle miljardi dollaria – se on saman verran kuin viitenä edellisenä vuonna yhteensä. Samaan aikaan artistit kuitenkin valittavat enemmän ja enemmän siitä, etteivät he saa reilua korvausta suoratoistoista.
Ranskan musiikkiteollisuutta edustavan SNEP:n teettämä tuore tutkimus kertoo mistä edellä kuvattu ilmeinen ristiriita oikein johtuu. Spotify kyllä maksaa jatkuvasti selvästi enemmän rahaa palvelussa toistetusta musiikista, mutta muusikoiden ja suoratoistopalvelun välissä olevat levy-yhtiöt kaapivat tilityksistä 73 prosenttia (verojen jälkeen). Spotifyn suosion kasvu sataa siis suoraan levy-yhtiöiden laariin.

Lauluntekijät ja artistit joutuvat tyytymään yhteenlaskettuun 26 prosentin osuuteen.
Spotifyn mukaan artistien saamien tilitysten suuruun riippuu käytännössä neljästä eri tekijästä: Spotifyn suosiosta (kuukausittaisesta liikevaihdosta), kappaleen suosiosta palvelussa (kappaleen soittokerrat jaettuna kaikilla soittokerroilla), Spotifyn ja levy-yhtiöiden sopimuksista (Spotify tilittää noin 70 prosenttia liikevaihdostaan) sekä levy-yhtiön ja artistin rojaltisopimuksista.

Alla olevassa kaaviossa kohtien 1, 2 ja 3 yhteenlaskettu suuruus viime vuonna oli Spotifyn ilmoittama miljardi dollaria. Kohtien kolme ja neljä välissä levy-yhtiöt nappaavat SNEP:n tutkimuksen mukaan noin 73 prosenttia miljardin dollarin tilityksestä (olettaen että tutkimustulokset pätevät maailmanlaajuisesti).

Lue myös nämä
Tägit
musiikki Spotify levy-yhtiö suoratoisto musiikkimyynti digitaalinen musiikki musiikkipalvelu
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.