Matti Robinson
26. tammikuuta, 2015 16:29
Yhdysvaltain kaapelitoimijoiden etujärjestö National Cable & Telecommunications Association (NCTA) pistää vastaan maan televiranomaisen uudelle laajakaista nimitykselle. Kaapelitoimijoiden mukaan tavallinen tallaaja ei tarvitse nopeampaa internetiä, kertoo Ars Technica.
Yhdysvaltain televiranomainen Federal Communications Commission (FCC) suunnittelee laajakaista-termin (broadband) uudelleen määrittelemistä. Viranomaisen mukaan tarve nopeammalle internetille on kasvanut ja siten nykyinen 4 megabitin yhteys ei enää vastaa määritystä.
Kaapelitoimijat pykäävät kuitenkin vastaan ja väittävät, ettei tavallisella kuluttajalla ole tarvetta uuden ehdotuksen mukaiselle 25 megabitin yhteydelle – puhumattakaan Google Fiberin gigabitin netistä. NCTA:n mukaan määrityksen mukaiset toimet onnistuvat huonommallakin yhteydellä.
NCTA:n väittää, että uutta määritystä ajavat tahot kuten Netflix ja avoimen internetin puolesta puhuva Public Knowledge -yhdistys käyttävät esimerkkeinä tavallisen kuluttajat ulottumattomissa tai käytämättömissä olevia palveluita.
4K-videon tai useiden teräväpiirtovideoiden ja pilvipalveluiden yhtäaikainen käyttö ei ole järjestön mukaan keskivertoa. Samaan hengenvetoon lausutaan, ettei lähetysnopeuden nostoon (1mbit -> 3mbit) ole syytä.
Kaapelitoimijoiden lisäksi myös puhelinverkossa toimiva Verizon vastustaa nopeusmäärityksen nostamista, vaikka DSL-yhteyksien lisäksi sillä on FiOS-kuituyhteydet.
Yhdysvalloissa ongelmana on kilpailu. Vain 25 prosenttia maan kotitalouksista pystyy valitsemaan 25/3 Mbit -nettiyhteyden vähintään kahdesta palveluntarjoajavaihtoehdosta. Uudella laajakaistamäärityksellä on tarkoitus saada palveluntarjoajia panostamaan nopeampiin yhteyksiin ja kohentaa kilpailua.
Suomessa käynnissä on liikenne- ja viestintäministeriön 100 megan Suomi -hanke, jonka tarkoituksena on tuoda 100 megabitin kaapeli- tai kuituyhteys enintään kahden kilometrin päähän kaikista (väh. 99%) suomalaisista.