Piraatti valittiin arvioimaan EU:n tekijänoikeusdirektiivejä

Manu Pitkänen
23. tammikuuta, 2015 10:33

Viime vuonna Saksan piraattipuolueesta Euroopan parlamenttiin valittu Julia Reda on valittu kirjoittamaan katsausraportin vuonna 2001 voimaan tulleen tekijänoikeusdirektiivin toimivuudesta. Raportin luonnosversio on nyt julkaistu.
Redan näkemyksen mukaan EU:n nykyinen tekijäoikeussäädäntö sopii kovin huonosti nykyaikaan eikä sen luonnosteluvaiheessa osattu arvata millä tavalla tietoyhteiskunta kehittyy seuraavan vuosikymmenen aikana. Facebookia ja YouTubea ei ollut tuolloin esimerkiksi olemassakaan.
Raportissa todetaan, että nykyinen direktiivi ei edesauta sisältöjen liikkumista rajojen yli, vaan pikemminkin rajoittaa sitä. Sisältörajoitukset hankaavat luonnollisesti vastaan EU:n pyrkimyksiä luoda kattava ja Yhdysvaltojen kanssa kilpailukykyinen digitaalinen sisämarkkina. Redan mukaan EU:hun tarvitaan kattava ja yhtenäinen tekijänoikeuslainsäädäntö, joka helpottaa uusien verkkopalveluiden kehittämisen Euroopassa.
Aiemmin tässä kuussa Reda antoi Independetille esimerkkejä nykyisen tekijänoikeuslainsäädännön ongelmakohdista. Julkisesta rakennuksesta otetun kuvan julkaisu Facebookissa voi olla yhdessä EU-maassa laillista, mutta toisessa taas laitonta. Redan mielestä YouTuben "tämä video ei ole saatavilla maassasi" -ilmoitukset eivät myöskään ole tätä päivää.
Raportissa myös toivotaan selvennystä suoja-aikojen pituuksiin, jotka tulisi nyt harmonisoida EU:n alueella.
Redan laatima raportti etenee seuraavaksi EU:n oikeudellisten asioiden valiokuntaan, jossa siitä äänestetään huhtikuussa. Lopulta raportti päätyy EU-parlamentin täysistunnon käsiteltäväksi. Komission puolella digitaalisesta taloudesta vastaava komissaari Günther Oettinger esittelee tekijänoikeusuudistusehdotuksen syyskuussa. Tätä ennen komissaari Andrus Ansip esittelee suunnitelmansa digitaalisten sisämarkkinoiden kehittämiseksi.

Lue myös nämä
Tägit
Eurooppa tekijänoikeus parlamentti Euroopan komissio Piraattipuolue EU-parlamentti Julia Reda
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.