Ministeri Suomeen kaavailllusta massaurkinnasta: "Kuin sallisi jatkuvat kotietsinnät"

Manu Pitkänen
12. tammikuuta, 2015 11:22

Vies­tin­tä­mi­nis­te­ri Krista Kiuru (sd) on kommentoinut puolustusministeriön asettaman työryhmän laatimaa mietintöä verkkovalvontavaltuutuksien myöntämisestä Puolustusvoimille ja suojelupoliisille.
Kiurun mielestä työryhmä olisi voinut selvittää paljon monipuolisemmin erilaisia vaihtoehtoja verk­ko­val­von­nal­le tai ver­tail­lut ko­ke­muk­sia valvonnan toi­mi­vuu­des­ta. Ministerin mielestä työryhmän esittämän kaltainen tietoliikennetiedustelu on kohdentumatonta ja tehotonta. Se myös rajoittaisi kansalaisten yksityisyyden suojaa ja voisi karkottaa kansainvälisten yritysten investointeja, joita on parin viime vuoden aikana yritetty houkutella Suomeen muun muassa datakeskusten muodossa.
Ruotsin verkkovalvonnalla on perusteltu myös Itämeren tietoliikennekaapelin rakentamista Suomesta Saksaan. Ruotsin valvonnan kiertäminen tietoliikenneyhteydellä Saksaan voisi olla kilpailuvaltti datakeskusten houkuttelussa Suomeen. Nyt Suomeen ollaan kuitenkin miettimässä omaa verkkovalvontaa.
Kiuru kommentoi STT:lle mietinnön ehdotusten vaikutuksia kansalaisten yksityisyydensuojaa.  
Ky­sy­myk­ses­sä on vähän sa­man­lai­nen vaatimus kuin että jo­kai­ses­sa suo­ma­lai­ses­sa kodissa sal­lit­tai­siin jatkuvat, laa­ja­mit­tai­set ja sään­nöl­li­set ko­tiet­sin­nät ilman, että olisi pe­rus­tel­lus­ti syytä epäillä ri­kol­lis­ta toi­min­taa. Tai että sal­li­sim­me pos­ti­lii­ken­tees­sä kul­ke­vien kir­je­sa­lai­suu­den piirissä olevien viestien avaa­mi­sen, Kiuru sanoo.
Keväällä 2015 Suomessa käydään eduskuntavaalit, jossa valittu eduskunta tulee todennäköisesti käsittelemään mietinnössä ehdotettuja valvontamalleja. Jää nähtäväksi kuinka suureksi vaaliteemaksi verkkovalvonta ja "Suomen FRA-laki" lopulta nousee.
Liikenne- ja viestintäministeriö osallistui mietinnön laatimiseen, mutta se jätti siitä eriävän mielipiteen.
Kuva: Laura Kotila, Valtioneuvoston kanslia

Lue myös nämä
Tägit
LVM poliisi Nettivalvonta Liikenne- ja viestintäministeriö FRA-laki Krista Kiuru puolustusvoimat
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.