Manu Pitkänen
12. tammikuuta, 2015 11:22
Viestintäministeri Krista Kiuru (sd) on kommentoinut puolustusministeriön asettaman työryhmän laatimaa mietintöä verkkovalvontavaltuutuksien myöntämisestä Puolustusvoimille ja suojelupoliisille.
Kiurun mielestä työryhmä olisi voinut selvittää paljon monipuolisemmin erilaisia vaihtoehtoja verkkovalvonnalle tai vertaillut kokemuksia valvonnan toimivuudesta. Ministerin mielestä työryhmän esittämän kaltainen tietoliikennetiedustelu on kohdentumatonta ja tehotonta. Se myös rajoittaisi kansalaisten yksityisyyden suojaa ja voisi karkottaa kansainvälisten yritysten investointeja, joita on parin viime vuoden aikana yritetty houkutella Suomeen muun muassa datakeskusten muodossa.
Ruotsin verkkovalvonnalla on perusteltu myös Itämeren tietoliikennekaapelin rakentamista Suomesta Saksaan. Ruotsin valvonnan kiertäminen tietoliikenneyhteydellä Saksaan voisi olla kilpailuvaltti datakeskusten houkuttelussa Suomeen. Nyt Suomeen ollaan kuitenkin miettimässä omaa verkkovalvontaa.
Kiuru kommentoi STT:lle mietinnön ehdotusten vaikutuksia kansalaisten yksityisyydensuojaa.
– Kysymyksessä on vähän samanlainen vaatimus kuin että jokaisessa suomalaisessa kodissa sallittaisiin jatkuvat, laajamittaiset ja säännölliset kotietsinnät ilman, että olisi perustellusti syytä epäillä rikollista toimintaa. Tai että sallisimme postiliikenteessä kulkevien kirjesalaisuuden piirissä olevien viestien avaamisen, Kiuru sanoo.
Keväällä 2015 Suomessa käydään eduskuntavaalit, jossa valittu eduskunta tulee todennäköisesti käsittelemään mietinnössä ehdotettuja valvontamalleja. Jää nähtäväksi kuinka suureksi vaaliteemaksi verkkovalvonta ja "Suomen FRA-laki" lopulta nousee.
Liikenne- ja viestintäministeriö osallistui mietinnön laatimiseen, mutta se jätti siitä eriävän mielipiteen.
Kuva: Laura Kotila, Valtioneuvoston kanslia