HS: Puolustusvoimille ehdotetaan valtuuksia Suomen nettiliikenteen urkintaan

Manu Pitkänen
11. tammikuuta, 2015 13:33

Poliisin ja Puolustusvoimien valtuutuksia verkkovalvontaan ja ulkomaantiedustelutoimintaan pohtinut työryhmä on saanut mietintönsä valmiiksi. "Suomen FRA-lakia" varten laadittu mietintö (PLM004:00/2013, hankekuvaus HARE-palvelussa) luovutetaan puolustusministeri Carl Haglundille keskiviikkona, kertoo Helsingin Sanomat.
Helsingin Sanomien mukaan mietinnössä ehdotetaan sekä Puolustusvoimille että suojelupoliisille valtuuksia verkkovalvontaan ja ulkomaantiedusteluun, mutta verkkovalvonnan teknisestä suorittamisesta vastaisi viime vuoden keväällä perustettu Puolustusvoimien tiedustelulaitos, johon on organisoitu muun muassa lakkautetut Puolustusvoimien Tiedustelukeskus ja Viestikoelaitos.
Mietinnön laatimiseen osallistunut liikenne- ja viestintäministeriö on erimielinen ehdotuksen kanssa. Ministeriön mielestä kotimaista ja ulkomaalaista verkkoliikennettä ei pystytä riittävällä tavalla erottamaan toisistaan, minkä takia tiedustelun piiriin joutuisivat käytännössä kaikki Suomessa viestivät henkilöt, yritykset ja muut organisaatiot. Liikenne- ja viestintäministeriö ei lämpene tällaiselle massavalvonnalle, mutta kannattaa ulkomaantiedusteluoikeuksia eli ulkomaalailla sijaitseviin järjestelmiin tai henkilöihin kohdistuvaa tiedustelua.
Joka tapauksessa työryhmän ehdotetuksen käyttöönotto vaatisi perustuslain muuttamista.

Lue myös nämä
Tägit
poliisi Nettivalvonta FRA-laki puolustusvoimat signaalitiedustelu
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.