Samsung löi märällä rätillä: Ei uutta käyttöjärjestelmää vanhoihin älytelevisioihin

Manu Pitkänen
6. tammikuuta, 2015 17:00

Kärjistetysti voisi sanoa, että Samsung jättää vuoden 2014 ja vanhempien älytelevisiomallien omistajat heitteille. Korealaisyhtiö kertoi nimittäin CES-messuilla siirtyvänsä älytelevisioissa Tizen-alustalle, eikä se aio päivittää vanhoja televisioita siihen.
Cnetille puhuneen Samsungin edustajan mukaan Tizen-päivityksen tarjoamisesta vanhemmille televisioille on puhuttu yhtiön sisällä, mutta tällä hetkellä sellaisen tarjoamisesta ei ole suunnitelmia. Samsung Electronics American johtaja Joe Stinzianon käsitys on, ettei päivityksen julkaisu olisi edes mahdollista.
Sovelluskehittäjille Samsungin päätös synnyttää joukon yhteensopivuuskysymyksiä. Miten käy Samsungin televisioille kehitetyille sovelluksille, kuten vaikkapa syksyllä julkaistulle Yle Areenalle? Samsungin mukaan se aikoo tarjota kehitystukea vanhoille televisioille vastaisuudessakin, joten sovelluspäivitykset eivät lopu seinään. Harva kehittäjä tuskin aikoo enää julkaista uusia sovelluksia Samsungin vanhentuvalle TV-käyttöjärjestelmälle.
Siirtyminen tavallisista televisioista verkkopalveluihin kytkeytyviin älytelevisioihin on vielä pahasti kesken ja jokainen valmistaja tuntuu veikkaavan voittavaksi hevoseksi eri käyttöjärjestelmää (Panasonic: Firefox OS, Samsung: Tizen, LG: WebOS ja Sony: Android).
TV-alustojen kirjavuus hankaloittaa sovelluskehitystä ja luvassa voi olla samankaltainen ekosysteemien sota, jollaista on jo todistettu älypuhelimien tapauksessa. Tässä taistelussa älypuhelimissa vahvoilla olevilla ekosysteemeillä on runsaasti kilpailuetuja pienempiin alustoihin nähden. Jää nähtäväksi mitkä alustat jäävät lopulta pystyyn ja mitkä kuihtuvat hiljaa pois.

Lue myös nämä
Tägit
Samsung webOS Smart TV Tizen älytelevisio Android TV CES 2015
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.