5 miljoonaa euroa ei riitä – Tämän takia hyvitysmaksu uudistuu

Manu Pitkänen
17. marraskuuta, 2014 20:32

Opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM) on julkaissut virallista tietoa kulisseissa hiljaa valmistellusta hyvitysmaksu-uudistuksesta, jossa korvaus yksityisestä kopioinnista maksettaisiin suoraan valtion budjetista eikä tallennusmedioiden myynnin kautta.
OKM toteaa hyvitysmaksun määrän olleen vielä viime vuosikymmenellä suunnilleen 12 miljoonaa euroa, mutta tilityssummat ovat laskeneet nopeasti vuosi toisensa perään. Vuonna 2013 hyvitysmaksua tilitettiin alle seitsemän miljoonaa euroa ja tämän vuoden tilitysten odotetaan jäävän enää viiteen miljoonaan euroon. OKM haluaakin laittaa stopin hyvitysmaksun alenemiselle ja yli kaksinkertaistaa sen suuruuden ensi vuonna muuttamalla maksun budjettirahotteiseksi.
Hyvitysmaksu eli vanha kasettimaksu on tekijänoikeuksien haltijoille maksettava korvaus julkistetettujen teosten yksityisen kopioinnin aiheuttamasta haitasta. Maksua on maksettu muun muassa CD- ja DVD-levyistä sekä tallentavista digibokseista.
OKM mainitsee perusteluissaan:

Hyvitysmaksukertymän aleneminen tälle tasolle vaikuttaa kielteisesti luovan työn tekijöiden toimintaedellytyksiin, eikä kertymää voida pitää suuruudeltaan kohtuullisena hyvityksenä yksityisestä kopioinnista, jonka vuosina 2011--2013 ei kuitenkaan osoitettu vähentyneen. Edellytyksiä hyvitysmaksun laitekannan laajentamiseen tai maksun korottamiseen ei ole ollut.
Yksityiseen kopiointiin käytettävien laitteiden kirjo on monipuolistunut ja teosten kopiointi on siirtynyt perinteisistä, lähes yksinomaan tallentamiseen ja kopiointiin soveltuvista tallennusalustoista ja -laitteista sellaisiin laitteisiin, joita voidaan kopioimisen tai tallentamisen lisäksi käyttää myös muihin tarkoituksiin.
Kun valtio lainsäädännössään sallii yksityisen kappaleen valmistamisen tekijänoikeuden rajoituksena ja tietoyhteiskuntadirektiivi edellyttää tällaisessa tapauksessa hyvityksen järjestämistä tekijöille, eikä hyvitystä pystytä riittävästi keräämään osana tallennusalustojen myyntihintaa, on perusteltua, että valtio suorittaa yksityisen kopioinnin hyvityksen verovaroista.

Verovaroin rahoitettavan hyvitysmaksun suuruudeksi ehdotetaan ensi ja sitä seuraavaksi vuodeksi 11 miljoonaa euroa, eli kuusi miljoonaa euroa enemmän kuin tänä vuonna. Vuodesta 2017 eteenpäin hyvitysmaksun suuruutta aletaan määrittää "puolueettomien tutkimustulosten" avulla.

Lue myös nämä
Tägit
Blu-Ray kopiointi DVD hyvitysmaksu Opetus- ja kulttuuriministeriö
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.