Tutkijat huolissaan: tallentamattomat tiedot siirtyvät iCloudiin

Matti Robinson
5. marraskuuta, 2014 16:01

Applen iCloud-kuvavuoto toi pinnalle epäilyt pilvipalveluiden luotettavuudesta ja turvallisuudesta. Nyt uudenlainen ilmiö ihmetyttää tutkijoita Applen pilvitallennuksesta, joka saattaa yllättää myös sinut.
Tietoturvaturkija Jeffrey Paul on huomannut Applen käyttöjärjestelmän automaattitallennuksessa omituisen ominaisuuden. Se nimittäin tallentaa dokumentteja automaattisesti iCloud-palveluun, vaikka tallennus-nappia ei koskaan paineta. Ominaisuus on automaattisesti käytössä, jos käytössä on iCloud, ja se koskee Texturia, Pages, Previewiä ja Numbersia.
Myös muut ovat huolissaan ominaisuudesta. Johns Hopkins -yliopiston tietoturvainsituutin professori Matthew D. Green ihmettelee Slatelle, että asiaa ei ole puitu tämän enempää. Hänen mielestään kyseessä on erittäin kummallinen ominaisuus, josta on syytä olla huolissaan.
Monet ihmiset käyttävät "tallentamattomia" dokumentteja lautasliinan tapaan väliaikaistallennukseen, jota ei ole koskaan tarkoitus tallentaa. Nämä lautasliinalle tuherretut salasanat tai luottokorttinumerot päätyvät siis pilveen mahdollisesti käyttäjän haluamatta tai tajuamatta. Automaattisen pilvitallennuksen saa kuitenkin poistettua iCloudin asetuksista.
Onko pilvitallennuksesta mielestäsi syytä olla huolissaan? Ovatko tämän kaltaiset ominaisuudet riski tietoturvalle tai yksityisyydelle?

Lue myös nämä
Tägit
Apple iCloud
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.