Samsung paljasti karmaisevat luvut: Alamäki alkoi jo

Manu Pitkänen
7. lokakuuta, 2014 7:39

Samsung on tuttuun tyyliinsä kertonut sijoittajille menneen kvartaalin tulosennusteensa, mutta tällä kertaa tarjolla poikkeuksellisen karmaisevaa luettavaa korealaisyhtiön kannalta. Pari vuotta kestänyt mahtava voittoputkin kääntynyt jyrkkään laskuun: heinä-syyskuun operatiivisen voiton arvioidaan olevan peräti 60 prosenttia alhaisempi kuin vuosi sitten.
Operatiivisen voiton arvioidaan olevan haarukassa 3,9–4,3 biljoonaa wonia (n. kolme miljardia euroa), kun se vielä vuosi sitten oli 10,2 biljoonaa wonia (7,6 miljardia euroa). Liikevaihto kutistui vuodentakaisesta 59 biljoonasta wonista 46,0–48,0 biljoonaan woniin (n. 35 miljardia euroa). Samsungin Electronics -konsernin koko tulos on voimakkaassa riippuvuus suhteessa sen mobiiliyksikön tuloksen kanssa: yli puolet liikevaihdosta ja noin 70 prosenttia liikevoitosta on peräisin Galaxy-puhelimien ja -tablettien myynnistä.
Näin ollen myös heikon kehityksen taustalla on mobiililaitteiden heikentynyt myynti. Samsung on kohdannut kovenevaa kilpailua erityisesti hintahaitarin alapäässä, jossa intialaiset ja kiinalaiset valmistajat ovat kasvattaneet markkinaosuuksiaan. Apple taas antaa kovan vastuksen ylemmässä hintaluokassa, joten Samsung on joutunut etsimään paikkaansa näiden segmenttien välimaastossa. Samsungilla on ollut vaikeuksia tarjota keskihintaisiin puhelimiin ominaisuuksia, joita ei löytyisi jo paljon edullisimmista malleista.
Samsungin Bloombergille lähettämän kommentin mukaan puhelimien kappalemääräinen myynti olisi kasvanut, mutta samaan aikaan yhtiö on panostanut enemmän markkinointiin ja joutunut tinkimään laitteiden hinnoista. Samsungin mukaan se kehittää parhaillaan tuotteita, joissa hyödynnetään uusia materiaaleja ja muotoilua. Kehitteillä on uusia tuotteita keskihintaisiin ja alemman hintaluokan segmentteihin.
Kesällä Samsung varoitti loppuvuoden olevan yhtiölle erittäin vaikea. Rahoituspalveluita tarjoava Samsung-ryhmään kuuluva Samsung Securities piti myös Samsungin Galaxy-laitteita epäkiinnostavina.
Samsungilla toivotaan, että Galaxy Note 4 stabilisoisi yhtiön mobiililiiketoiminnan tuloksen. Jää kuitenkin nähtäväksi valitsevatko kuluttajat sen vai esimerkiksi Applen iPhone 6 Plussan.

Lue myös nämä
Tägit
Samsung Android Samsung Galaxy -sarja Samsung Galaxy S5 Samsung Galaxy Note 4
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.