Tutkimus: Uutiskommenttien peukuttaminen tuhoaa kommenttien tason

Petteri Pyyny
5. lokakuuta, 2014 17:38

Stanfordin yliopiston opiskelijoiden tekemässä tutkimuksessa tutkittiin miten ns. peukuttaminen vaikuttaa uutissivustoilla julkaistuihin käyttäjäkommentteihin. Tutkimuksessa analysoitiin neljän suuren sivuston käyttäjäkommentteja ja niille annettuja "peukku ylös" / "peukku alas" -ääniä. Tutkimusdatana käytettiin maaliskuun 2012 ja elokuun 2013 välillä rekisteröityneiden käyttäjien kirjoittamia uutiskommentteja, heidän kommenteilleen annettuja ääniä ja heidän itsensä muiden kommenteille antamia ääniä. Tutkitut sivustot olivat CNN, IGN, Breitbart ja allkpop -- yhteensä uusia rekisteröityneitä käyttäjiä palveluihin tuli tutkimuksen aikana 1,8 miljoonaa ja he kirjoittivat tutkimuksen aikana 42 miljoonaa kommenttia ja saivat kommenteilleen 140 miljoonaa ääntä, suuntaan tai toiseen.
Uutiskommenttien arvostelumahdollisuutta on usein väläytelty yhdeksi ratkaisuksi ns. roskakommenttien poistamiseksi palvelusta -- ja samaan aikaan hyvien kommenttien löytämisen helpottamiseksi.
Tutkimus paljasti kuitenkin mielenkiintoiset muutokset kommentoijien käyttäytyimisessä saadun palautteen pohjalta:


Tutkimuksen valossa uutiskommenttien "peukutusjärjestelmä" ei muodosta minkäänlaista hyötyä uutispalvelun yleisen kommentoinnin tason kannalta, vaan päinvastoin -- kehnointa kommentointia tuottavat käyttäjät innostuvat sen pohjalta kirjoittamaan palveluun enemmän ja palautteetta jääneet käyttäjät katoavat kokonaan palvelusta. Eli monen uutissivuston intuitiivinen ajatus siitä, että kommenttien arvioinnilla taso nousisi, on tutkimuksen mukaan yksiselitteisen väärä.

Lue myös nämä
Tägit
uutiskommentit
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.