Tiesitkö? Jos ostat varastetun tavaran, siitä ei tule koskaan sinun omaisuuttasi
Petteri Pyyny
4. lokakuuta, 2014 10:45
Varsin usein verkon osto- ja myyntipalstoilla tapahtuvassa keskustelussa ollaan erittäin hukassa Suomen lainsäädännöstä varastetun tavaran lainsäädännöstä. Netin myyntipalstat ovat räjäyttäneet markkinat niin tabletti-, kännykkä- kuin pyörävarkaillekin, joten pieni muistutus lainsäädännöstä lienee paikallaan.
Perussääntönä:
Jos ostat varastetun tavaran, siitä ei tule missään vaiheessa sinun omaisuuttasi.
Vielä täsmällisemmin, vaikka et tietäisi ostajana – eikä sinulla olisi mitään syytä epäilläkään – että ostamasi tuote on alunperin varastettu, siitä ei tule sinun omaisuuttasi, koskaan.
Esimerkki:
Matti varastaa Maijalta iPadin ja myy sen Ristolle 200 eurolla. Matti antaa vielä Ristolle kuitin kaupasta.
Tästä huolimatta iPad on edelleen Maijan.
Jos Maija saa myöhemmin selville, että Ristolla Maijan iPad, pitää Riston luovuttaa Maijalle iPad takaisin, ilman mitään korvausta.
Maksamaansa 200 euroa Riston pitää karhuta takaisin Matilta – Maija ei ole velvollinen maksamaan Ristolle senttiäkään.
Sama koskee myös pidempää myyntiketjua, jossa sama iPad myydään kuukausien, jopa vuosien kuluessa eteenpäin. Maija omistaa lain näkökulmasta laitteen silti ja kun hän löytää iPadinsa, on sen senhetkinen haltija velvollinen antamaan sen takaisin Maijalle, korvauksetta. Tämän jälkeen ko. laitteen luovuttanut voi vaatia laitteen hänelle myyneeltä rahojaan takaisin, tämä taas sitä edelliseltä myyjältä, jne. Vaikka korvauksia ei ketjusta irtoaisikaan, ei Maijalla ole edelleenkään mitään velvollisuutta korvata yhdellekään ostajalle oman laitteensa takaisinsaantia.
Koska todennäköisyys sille, että tuotteen alunperin varastanut henkilö maksaisi kenellekään korvauksia, lienee häviävän pieni, ottaa varastetun tavaran ostaja siis riskin siitä, että menettää sekä ostamansa tuotteen että maksamansa rahat.
Jos sinulla on syytä epäillä (tai sinun pitäisi epäillä) ostamaasi tuotetta varastetuksi, saatat syyllistyä rikokseen itsekin.
Mikäli tuote on esimerkiksi epäilyttävän halpa, tulee ilman pakkauksia tai vaikkapa polkupyörän tapauksessa, ilman avaimia ja ostat sen silti, saatat syyllistyä
kätkemisrikokseen, josta voidaan tuomita sakkoihin tai enintään vuodeksi vankeuteen.
Kätkemisrikoksesta voi tulla tuomio, vaikka et tietäisikään tavaraa varastetuksi, jo pelkkä "pitäisi tietää" riittää, kuten
Remu Aaltonen sai kokea vuonna 2006.
Lähteet:
Finlex ja
Wikipedia