HS: Laajakaistayhteyksien miniminopeus pysyy yhdessä megassa vielä vuosia

Sami Koivunen
21. syyskuuta, 2014 21:56

Helsingin Sanomat uutisoi yleispalveluliittymien vähittäisnopeuden pysyvän yhdessä megassa todennäköisesti vielä vuosikymmenen loppuun. Nykyinen vähimmäisnopeus on ollut voimassa jo yli neljä vuotta.
Viestintäministeriön aikomuksena on ollut nostaa vähimmäisnopeutta tämän hallituskauden aikana, mutta asia on siirretty tulevaisuuteen.

Liittymänopeuden nosto ajankohtaistuu siinä vaiheessa, kun 4G-verkot kattavat suuren osan Suomesta, eli tämän vuosikymmenen loppupuolella.
Opetus- ja viestintäministeri Krista Kiuru (sd) HS.fi:ssa

Nopeiden langattomien 4G-verkkojen pitäisi tavoittaa lähes kaikki suomalaiset vuoteen 2019 mennessä. Nopeiden 4G-verkkojen rakentaminen puolestaan helpottuu vuoden 2017 alusta, kun 700 megahertsin taajuusalue saadaan käyttöön.
Yleispalveluliittymä edellyttää hyvää, toimintavarmaa ja tasaista laatua, mikä ei kaikissa mobiiliverkoissa aina toteudu yhtä hyvin kuin kiinteissä verkoissa. Liittymän nopeutta ei voi nostaa liian nopeasti tasolle, jolla sitä ei voida kaikissa olosuhteissa taata.
Opetus- ja viestintäministeri Krista Kiuru (sd) HS.fi:ssa

Yhden megan liittymä maksaa tällä hetkellä keskimäärin 32 euroa ja kahdeksan megan liittymä 37 euroa. Kuntaliitto onkin moittinut yleispalveluliittymien hinnoittelua ja kertoo vähimmäisnopeuden jämähtämisen yhteen megaan syövän alueellista tasa-arvoa. Lisäksi yhdellä megalla ei liiton mukaan pääse kaikkiin keskeisiin kansalaisten tarvitsemiin palveluihin. HS:n mukaan yli puolet suomalaisista eivät ole tietoisia yleispalveluliittymästä, sillä operaattorit eivät ole juuri mainostaneet niitä.
Yleispalvelun vähimmäisnopeus voi nousta ratkaisevaan rooliin, jos operaattorit toteavat, että tietylle alueelle ei kannata investoida
Kuntaliiton erityisasiantuntija Simo Tanner HS.fi:ssa

HS:n mukaan yleispalveluliittymien hinnat saattavat laskea ensi vuonna. Viestintäviraston aikomuksena on selvittää tarkemmin alueet, joilla on puutteita verkkoyhteyksien saatavuudessa.

Lue myös nämä
Tägit
4G mobiililaajakaista laajakaista Laajakaista 2015
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.