Viranomaisille lisää byrokraattista valtaa: Trafi tekee pienoiskoptereiden kauko-ohjauksesta luvanvaraista (PÄIVITETTY)

Manu Pitkänen
12. syyskuuta, 2014 9:40

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi aikoo muuttaa radio-ohjattavien pienhelikoptereiden lennättämisen luvanvaraiseksi. Lennättämistä aletaan säännellä monin tavoin marraskuun alusta lähtien. Asiasta uutisoi tänään Yle.
Radio-ohjattavista lennokeista on tullut suosittu harrastus Suomessa ja ympäri maailmaa. Niitä lennetään puhtaasti huvitarkoituksessa, mutta lisäksi niillä voi kuvata maastoa edullisesti lintuperspektiivistä, jolloin maastosta saadaan parempi kokonaiskuva kuin maanpinnalta käsin. Miehittämättömistä ilma-aluksista on tullut myös suosittu apuväline erilaisten tapahtumien dokumentoinnissa.
Isot teknologiayhtiöt ovat pohtineet niiden käyttöä tulevaisuudessa postinjakelussa sekä hätäavun välityksessä vaikeakulkuisille kriisialueille.
Marraskuun 13. päivästä lähtien miehittämättömien ilma-alusten kauko-ohjaajalla pitää olla lupakirja, minkä lisäksi kauko-ohjauspaikan miehistölle sekä lennon suunnitteluun ja suorittamiseen asetetaan vaatimuksia. Lennättämiseen tarvitaan myös toimintalupa ja lennätyspaikkoja rajoitetaan.
Ylen jutusta ei selvinnyt onko miehittämättömien ilma-alusten luvaton lennättäminen jatkossa jollakin tavalla rangaistavaa ja jos on, niin mitä sanktioita siitä voisi koitua.
Päivitys. Yle Uutisten verkkosivujen mukaan ilmailumääräysten muutoksissa kauko-ohjattavien koptereiden käyttöaluetta rajataan seuraavasti: Kopterin "on oltava koko ajan lennättäjän näköpiirissä, korkeintaan 500 metrin etäisyydellä ja enintään 150 metrin korkeudessa." Määräysluonnoksessa on linjattu, että kopteri saa painaa maksimissaan 25 kiloa.
Päivitys 2. Trafin säädökset eivät koske harraste- ja urheilukäyttöön tarkoitettuja lennokkeja, kuten aiemmin uutisessa virheellisesti mainittiin. Pahoittelemme virhettä. Kiitokset nimimerkki 3rd_party:lle virheen oikaisemisesta.

Lue myös nämä
Tägit
lennokki Trafi
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.