Ylellä ollaan valmiina: Perinteinen televisio on kuolemassa

Manu Pitkänen
11. syyskuuta, 2014 18:17

Ylellä lakiosaston mediasääntelyn päällikkönä työskentelevä Janne Holopainen arvelee Aikaleima-blogissa nykyisenkaltaisen maanpäällisten televisioverkkojen käytännössä kuolevan seuraavan 15 tai 30 vuoden aikana. Televisio- ja radiolähetyksille varatut taajuudet joudutaan vapauttamaan mobiililaajakaistan käyttöön. Kehitys johtanee lopulta siihen, että matkapuhelinverkosta tulee ainoa valtakunnan laajuinen langaton sisällönjakeluverkko.
Radioaaltoja hyödyntävien jakeluverkkojen "suuren yhdistymisen" liikkeelle paneviksi voimiksi Holopainen tunnistaa muutamat rakenteelliset muutokset. Ensinnäkään televisio ja radio eivät ole enää ainoita laitteita, joilla katsellaan liikkuvaa kuvaa ja kuunnellaan ääntä (tämän takia TV-lupamaksukin muutettiin Yle-veroksi). Älypuhelimet ja tabletit ovat tehneet jo monista arkipäiväisistä esineistä tarpeettomia ja Holopaisen mukaan television katselukin tulee jatkossa painottumaan mobiiliin.
Televisiotkaan eivät ole enää televisioita, vaan verkkoyhteyksiä tukevia älytelevisioita. Mikään ei estä lähetysten jakelua niihinkin Internetin yli.
Kun katselu on siirtyy verkkoyhteydellisiin laitteisiin, on luontevaa että sisällöntarjoajatkin rynnivät sinne. Ylen ohjelmistoja voi katsoa Areenasta jälkilähetyksinä ja suorina verkkolähetyksinä. MTV:n ohjelmia voi myös katsella Katsomon avulla. Nelosenkin ohjelmat löytyvät Ruudusta, mutta toistaiseksi live-lähetyksiä tarjotaan vain maksullisista sisällöistä.
Pitää tietysti muistaa, että videosisältöjä tarjoavat muutkin kuin suomalaiset televisiokanavat. YouTube, Netflix jne. haluavat yhtä lailla lyödä rahoiksi ihmisten vapaa-ajalla.
Televisionkatselun siirtyminen verkkoon aiheuttaa tietysti ongelmia matkapuhelinverkkojen kapasiteetille. Suomessa on tartuttu jo tähän lupaamalla 700 MHz:n taajuusalue matkapuhelinverkon lisäkapasiteetiksi (sama tulee käymään muuallakin Euroopassa ja ympäri maailmaakin).
Kehitteillä on myös uusia teknologioita, joiden avulla matkapuhelinverkon kuormitusta voidaan hillitä. Tällainen on esimerkiksi LTE Broadcast, jonka avulla LTE-verkossa voidaan lähettää televisiolähetyksiä ilman, että lähetystä seuraavien laitteiden määrä vaikuttaa verkon kuormitukseen (sama signaali tulee kaikille päätteille, kts. alla oleva havainnekuva). Tekniikkaa testaa parhaillaan esimerkiksi Nokia. Koska LTE Broadcastiä käytetään matkapuhelinoperaattoreiden verkossa, antaisi se niille samalla mahdollisuuden lisätä puhelinliittymien hintataulukkoihin uuden "maksu-TV"-sarakkeen puheluiden, tekstareiden ja datan hintojen viereen.
Holopaisen mukaan Yle selvittää parhaillaan tv-kanavien ja muun live-videon jakelun pitkän tähtäimen vaihtoehtoja. Osana sitä Ylellä on laadittu työsuunnitelmaesitys, jossa pohditaan miten langattomat laajakaistaverkot voivat korvata maanpäällisen tv-verkon. Suunnitelma löytyy täältä.

Lue myös nämä
Tägit
televisio LTE taulutelevisio älytelevisio televisiokanava LTE Broadcast
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.