Googlen itsestään ajavat autot ohjelmoitu ylittämään nopeusrajoitukset

Valtteri Ahonen
19. elokuuta, 2014 20:11

Google on jo vuosia kehittänyt autoa, joka ei tarvitse käytännössä lainkaan kuljettajaa. Testit ovat jo pitkällä ja autoja on ajatettu oikean liikenteen seassa onnistuneesti lukuisia kilometrejä.
Auto on tietysti suunniteltu ajamaan täydellisesti liikennesääntöjen mukaan, ainakin suurimman osan ajasta.
- Tutkimukset ovat osoittaneet, että on vaarallista pitää kiinni nopeusrajoituksista, jos ympäröivät autot ajavat jatkuvasti sen yli. Niinpä auto on ohjelmoitu ylittämään nopeusrajoitus tarvittaessa jopa 16 km/h, kertoo Reutersille projektin johtava ohjelmistoinsinööri Dmitri Dolgov.
Reutersin jutussa kerrotaan myös, että erikoisiin ja yllättäviin tilanteisiin järkevällä tavalla reagoiminen on yksi alan suurimmista haasteista tällä hetkellä. Onnettomuustilanteissa joudutaan myös pohtimaan eettisiä kysymyksiä, kuten sitä, pitääkö auton yrittää suojella ensisijaisesti auton kyydissä olevia vai vaikkapa eteen tullutta pyöräilijää, sanoo professori J. Christian Gerdes Stanfordin yliopiston REVS-tutkimuskeskuksesta.
Itseään ohjaavien autojen kehittäjät toivovat niiden voivan tulevaisuudessa vähentää liikennekuolemien määrää. Automaattiset autot kun eivät väsy tai herpaannu tai tekstaile ajaessaan. Ongelmia tulee tietysti väistämättä tekniikan yleistyessä, mutta riittää, että automaattiautot ajavat ihmistä paremmin ja varmemmin. Alamme jo olla hyvin lähellä sitä.

Lue myös nämä
Tägit
Google kuskiton auto autot
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.