Lapsiasiavaltuutettu haluaa television ikärajarajoitukset nettiin

Manu Pitkänen
5. elokuuta, 2014 17:17

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttilan karvat ovat nousseet pystyyn, koska Internetissä esitettiin viikonloppuna virtuaalista väkivaltaa sisältävää ohjelmaa. Tarkemmin sanottuna Yle lähetti Areenan kautta Assembly-tietokonetapahtumassa pelattuja Counter-Strike: Global Offensive -otteluita päiväsaikaan.
Kurttilan mielestä ei ole soveliasta, että K18-luokiteltua aineistoa näytetään päiväsaikaan Yle Areenan kaltaisista verkkovideopalveluista (CS:GO:n konsoliversioilla on PEGIn K-18-merkintä, mutta tietokoneversiolla ei ole). Hänen mielestä verkkopalveluita pitäisi koskea samat säännöt kuin televisioitakin, eli Tuntemattomaan sotilaan kaltaista K-18-ohjelmaa ei saisi esittää netissäkään ennen kello 23:00 ja K-16-ohjelmaa ei saisi esittää ennen kello 21:00.
Lapsiasiavaltuutettua näyttäisi haittaavan vain suoran verkkolähetyksen ajankohta. Yleisradiolle lähetetyssä kirjelmässä ei ihmetellä lainkaan sitä, että Areenasta voi katsoa päiväsaikaan K-16-ikärajamerkinnällä varustettua CS:GO-finaaliottelua jälkilähetyksenä. Jos lapsiasiavaltuutettu vaatii rajoituksia suoriin verkkolähetyksiin vetoamalla ikärajoihin, luulisi samaisten rajoitusten koskevan myös jälkilähetyksiä ja niiden sallittuja katseluaikoja.
Yle voisi tietysti näyttää tiettyjä PEGI-luokiteltuja verkkosisältöjä vain rekisteröityneille käyttäjille, jolloin yritettäisiin varmistaa, ettei liian nuoret eksy "haitallisten" ohjelmien pariin. Tätä lapsiasiavaltuutettu ei kuitenkaan ehdottanut.

Lue myös nämä
Tägit
YLE YLE Areena Counter-Strike Assembly
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.