Matti Robinson
17. heinäkuuta, 2014 12:45
Netflix on kommentoinut Yhdysvaltain telehallintovirasto FCC:lle sen tarkoitusta rajoittaa verkkoneutraliteettia. Kirjeessä se tuomitsee niin kutsutut ohituskaistat, sillä ne tuovat yhtiön mukaan laillistettua eriarvoistamista ja mahdollistaa palveluntarjoajan päättää sisältötarjonnasta.
Netflix kertoo, että internet on tienristeyksessä, josta yksi suunta on kaapelitelevisiomaailmasta tuttu sisältökontrolli, jolloin palveluntarjoaja päättäisi internetissäkin mitä kuluttaja katsoo. Myös internetin innovatiivinen perusidea on vaakalaudalla, kun raha alkaa ratkaista kuka pääsee nopeammin kuluttajan kulutettavaksi. Netflixin mukaan parempi olisi, jos FCC jättäisi koskematta ongelmaan kuin, että hyväksyisi uuden käytännön.
Verkkovideovuokraamo puhuu vastauksessaan varsin voimakkaasti nimenomaan nk. last mile -ongelmasta, joka tarkoittaa loppukäyttäjän ja palveluntarjoajan välistä yhteyttä. Tätä voitaisiin tulevaisuudessa nimenomaan muokata ohituskaistoilla, joissa sisältö kulkee nopeampaa kuin muualla. Ohituskaistan sisältö voitaisiin hinnoitella arvokkaammaksi, joten palvelut, kuten Netflix voisivat olla lisämaksullisia kuluttajille.
Netflixiä voidaan syyttää kaksinaamaisuudesta, koska sillä on selkeästi oma lehmä ojassa. Vaikka Netflixiä varmasti kiinnostaa kuluttajien näkökulmakin, niin suurempi ongelma sille on se, että palveluntarjoajat voisivat periä valtavia maksuja heiltä. Yhtiö käyttää erityisesti Yhdysvalloissa käsittämättömän suuren osan koko verkkoliikenteestä, joka tulisi sille kalliiksi maksaa bitti kerrallaan.
Olipa Netflixillä oma lehmä ojassa tai ei, on Yhdysvalloissa käsillä erittäin merkittävä taistelu internetin tulevaisuudesta. Sekä suuret että pienet verkkoyritykset ovat vedonneet asiakkaisiinsa, sekä tietysti suoraan FCC:hen, että he puolustaisivat verkkoneutraliteettia. Kukaan heistä ei tunnu haluavan joutua Comcastin ja Time Warner Cablen tapaisten operaattorijättien pelinappuloiksi tai kuratoidun sisällön orjiksi.