Operaattorit varokaa: Google antaa hitaasti latautuvista YouTube-videoista häpeärangaistuksen

Manu Pitkänen
7. heinäkuuta, 2014 19:59

Tulevaisuudessa kun YouTube-videoiden lataus alkaa tökkiä, saattaa videosoittimen alapuolelle ilmestyä ilmoitus, jossa Google kertoo syyn hitaalle lataukselle: käyttämäsi nettioperaattorin. Google on muotoillut ilmoituksen julkiseksi tiedonannoksi, joka ohjaa Googlen tuottamalle verkkosivulle, jonne on koottu operaattoreiden verkkojen keskimääräisiä latausnopeuksia.
Kyseiselle sivustolle on koottu yhdysvaltalaisten, kanadalaisten, uusiseelantilaisten ja australialaisten operaattoreiden latausnopeuksia. Sieltä ei löydy suomalaisten operaattoreiden tuloksia, joten suomalaisille käyttäjille ei vielä lähetetä ilmoituksia hitaasti latautuvista videoista. Google voi kuitenkin jonakin päivänä alkaa mittailla verkkojen nopeuksia pohjoismaissa, aivan kuten Netflix tekee parhaillaan.
Tarpeeksi varmat ja nopeat operaattorit on merkitty YouTube HD Verified -leimalla, joka kertoo kuluttajalle, että verkon latausnopeudet pitäisi riittää videoiden katseluun teräväpiirtotarkkuudella. Googlen sivustolla pystyy vertailemaan samalla alueella toimivien operaattoreiden verkkoja.
Yhdysvalloissa käytävää verkkoneutraliteettikeskustelua seuranneet ymmärtävät varmasti heti, että Googlella on ketunhäntä kainalossa. YouTube-ilmoituksissa on kyse siitä, että Google haluaa valistaa käyttäjiään hitaasti latautuvien videoiden syistä ja pakottaa näin operaattorit varmistamaan, että ainakin YouTuben videot latautuvat nopeasti heidän verkoissa. Kuluttajan kun voivat äänestää lompakollaan ja vaihtaa operaattoriin, jossa videot latautuvat nopeasti.
Netflix on käyttänyt samanlaista taktiikkaa. Operaattorilistauksen lisäksi yhtiö ilmoitti keväällä Verizonin asiakkaille hitaan latauksen johtuvan operaattorin ruuhkaantuneesta verkosta. Verizon nosti asiasta metelin ja Netflix poisti ilmoituksen nopeasti. Googlen YouTube-ilmoitukset eivät ole yhtä suorasanaisia kuin mitä ne olivat Netflixillä, joten ne tuskin aiheuttavat yhtä paljon pahaa verta.

Lue myös nämä
Tägit
YouTube Google Netflix verkkoneutraliteetti
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.