Näin hyvin (huonosti?) suomalaiset uutissivustot toimivat kännykällä

Petteri Pyyny
24. kesäkuuta, 2014 14:37

Uutiskeräin High.fi:ta kehittäessämme olemme panostaneet paljon palvelun toimivuuteen mobiilissa. Koska suunnittelimme palvelun alusta lähtien ns. responsiiviseksi, olemme joutuneet samalla myös tutkimaan kotimaisten uutissivustojen toimivuutta kännykkäkäytössä.
Testiemme pohjalta olemme laatineet varsin kattavan taulukon kotimaisista uutismedioista ja siitä, miten hyvin/huonosti ne tukevat kännykkää päätelaitteena. Parhaimmillaan uutissivusto on suunniteltu responsiiviseksi, eli sama sivusto on sellaisenaan käytettävissä sekä tietokoneella että kännykällä ja mitään erillistä kännykkäversiota ei tarvita lainkaan. Tällöin myös voidaan olla varmoja siitä, että kaikki sivuston toiminnallisuudet ovat mukana myös kännykällä käytettäessä.
Vielä hieman yleisempänä ratkaisuna tarjotaan erillistä mobiilisivustoa, jonne uudelleenohjausta tarjotaan, kun käyttäjän päätelaite tunnistetaan kännykäksi. Tämä tehdään joko automaattisesti tai käyttäjältä lupa kysyen.
Kolmas vaihtoehto on tietysti se, että uutissivusto ei tarjoa lainkaan mobiiliin suunniteltua versiota sivuistaan, vaan sama, työpöytäkäyttöön suunniteltu sivusto, on ainoa tarjolla oleva vaihtoehto.

Miksi mobiiliin tarvitsee edes suunnitella erillistä ulkoasua?


Monet "superpuhelinten" käyttävät kertovat toki rintaa röyhistäen käyttävänsä sivuista mieluummin "täysversiota" kuin mobiiliversiota. Tämä onkin toisinaan suositeltavakin vaihtoehto, jos osa sivuston toiminnallisuudesta ei ole käytettävissä kuin täysversiossa (malliesimerkkinä vaikkapa oma AfterDawnin mobiiliversiomme, jossa mm. uutisten kommentointi ei onnistu).
Mutta jos sivusto on suunniteltu myös mobiilikäyttäjät huomioonottaen, ovat yleensä toiminnot, linkit, jne helpommin kosketusnäytöllä napsautettavia ja muutoinkin valikot ja sivuston rakenne on suunniteltu mobiilin erityispuolet huomioonottaen.
Ja tietysti mobiilin tukemista tukevat puhtaat luvut -- esimerkiksi Facebookin käyttäjistä jo valtaosa käyttää palvelua kännykällään, joten kaikista Facebookin uutissivuille lähettämistä käyttäjistä todennäköisesti valtaosa siirtyy sivulle kännykällään. Myös monet uutissivustot keräävät jo nyt ison osan, jotkut jopa valtaosan, kävijöistään juurikin mobiilikäyttäjistä.

Lukuja


Alla on kevyt yhteenveto testaustemme tuloksista. Tässä on toki vain osa kotimaisista uutissivustoista, mutta laajennamme testaustamme jatkuvasti ja tavoitteenamme on tarkistaa kaikkien kotimaisten uutissivustojen mobiilituen tilanne jatkossa n. parin kuukauden välein.

Responsiivinen42%
Automaattinen siirto mobiiliversioon10%
Siirto mobiiliin, kysytään ensin lupa16%
Ei lainkaan mobiilitukea30%
"Muut"2%

Sarjassa "muut" ovat mm. sivustot, joilla kyllä on erillinen mobiilisivusto, mutta sinne ei tarjota lainkaan uudelleenohjausta. Myös pari sivustoa toteutti mobiilituen erillisellä mobiilin tyylitiedostolla "oikean" responsiivisuuden sijaan, mutta nämä sivustot on tässä yhteenvedossa niputettu "responsiivisiksi" nekin. Lisäksi joillain uutissivustoilla osa uutislinkeistä ohjautuu mobiiliversiossa 404-sivulle, eli kyseistä artikkelia ei löydy lainkaan mobiiliversiosta.
Täydellinen listaus testaamistamme sivuista löytyy täältä:

Kotimaisten uutissivustojen mobiilituki

Lue myös nämä
Tägit
Verkkosivu High.fi
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.