Tällä lomakkeella voit pyytää Googlea unohtamaan sinut

Manu Pitkänen
30. toukokuuta, 2014 10:15

Euroopan unionin tuomioistuin linjasi pari viikkoa sitten, että hakukoneet ovat velvoitettuja poistamaan kansalaisiin liittyviä tietoja hakutuloksista, mikäli ne "eivät ole asianmukaisia, ne eivät ole tai eivät enää ole olennaisia taikka ne ovat liian laajoja niihin tarkoituksiin, joissa niitä on käsitelty."
Google ei ollut päätöksestä erityisen ilahtunut, mutta sen oli pakko kääriä hihat ja luoda järjestelmä, jolla eurooppalaiset voivat pyytää omia tietojaan poistettavaksi hakutuloksista. Nyt kyseinen järjestelmä on otettu käyttöön ja omien tietojen poistamista voi vaatia tämän lomakkeen avulla.
Poistopyyntöön vaaditaan kopio ajokortista tai muusta valokuvallisesta henkilöllisyystodistuksesta, jotta vilpilliset poistopyynnöt pystyttäisiin mahdollisimman tehokkaasti karsimaan joukosta.
Tuomioistumen päätöstä on pidetty ongelmallisena tiedonsaanti- ja tietojen jakamisoikeuden näkökulmasta, sillä uuden lomakkeen avulla voidaan pyytää poistettavaksi itselle kiusallista, mutta suurelle yleisölle hyödyllistä tietoa. Google aikoo arvioida jokaisen poistopyynnön erikseen ja tarkistaa onko poistettavaksi pyydetty linkkejä, jotka tarjoavat mahdollisesti hyödyllistä tietoa, kuten viranomaisten talouspetoksia, ammatillisen aseman väärinkäytöksiä, rikostuomioita tai julkista käyttäytymistä koskevat tiedot.
(Kuva: The Economist)

Lue myös nämä
Tägit
Google EU-tuomioistuin
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.