Näin tekijänoikeuslaki tuhoaa suomalaista kulttuuria: Tapaus "Pieni yösoitto"

Manu Pitkänen
5. toukokuuta, 2014 9:51

Monille suomalaisille Reinikainen- ja Tankki täyteen -sarjojen kautta tutuksi tullut teatteri- ja televisio-ohjaaja Neil Hardwick kertoo Suomen elokuvaohjaajaliiton verkkosivuilla tapauksesta, jossa MTV oli vaihtanut omin päin Pieni yösoitto -elokuvan DVD-julkaisun musiikit.
DVD:n julkaisusta vastannut konsultti yritti tiedustella elokuvan ohjanneelta Hardwickiltä, mitä musiikkia elokuvassa on käytetty. Elokuvan teostoraporttia ei onnistuttu löytämään, joten musiikitietojen selvittäminen jouduttiin tekemään muilla keinoilla. Hardwick ei osannut suoralta kädeltä antaa vastauksia, mutta pyysi itselleen kopiota muistin virkistämiseksi. Tämä ei jostain syystä onnistunut.
Hardwick sai huhtikuun lopulla kauppoihin ilmestyneen DVD:n kopion, jonka hän katsoi lähes välittömästi. Ohjaaja pöyristyi kun hän huomasi, että elokuvan alkuperäismusiikki oli vaihdettu arkistomusiikiksi. Elokuva kertoi musiikoista, joten musiikkivalinnat oli mietitty huolellisesti.
Alkuperäismusiikki oli vaihdettu arkistomusiikiksi ilmeisesti siksi, että musiikkitietojen selvittäminen katsottiin liian työlääksi. Toinen vaihtoehto on, että MTV yritti säästää tekijänoikeuskorvauksissa. Hardwick nosti asiasta metelin ja vaati DVD-julkaisun vetämistä pois markkinoilta. Hardwick yritettiin maksaa hiljaiseksi 500 euron korvauksella, mutta tähän ohjaaja ei suostunut. MTV:llä Hardwickin reaktioita ihmeteltiin, koska tähän asti julkaisut on onnistuttu hoitamaan mutkitta.
Tapaus on MTV:lle varsin kiusallinen, koska se on itse kovaan ääneen ollut puolustamassa omia oikeuksiaan. Esimerkiksi vuonna 2012 MTV julisti MM-jääkiekon katsomisen YouTubesta varastamiseksi.
Helsingin Sanomille tapausta kommentoineen DVD-julkaisun tuotepäällikkö Liisa Hanénin mukaan elokuvamusiikin vaihtaminen halvempaan musiikkiin on normaalikäytäntö alalla, ja että DVD:n pitäisi myydä tuhansia kappaleita ennen kuin niihin uskaltaisi jättää alkuperäismusiikin.
Vaikka MTV:n toimintaa voidaankin paheksua, nostaa tapaus esiin yhden tekijänoikeusjärjestelmän ongelmista. Vanhoja tuotantoja ei kyetä julkaisemaan uudelleen sellaisina kuin ne on tarkoitettu katsottavaksi, koska niiden myynti jää todennäköisesti niin pieneksi, ettei julkaisutoiminnasta synny todennäköisesti kuin kuluja. Tästä syystä vanhat elokuvat ja televisiosarjat jäävät pölyttymään arkistoihin kunnes ne unohtuvat täysin.

Lue myös nämä
Tägit
elokuva DVD-elokuva tekijänoikeus kotimaiset elokuvat
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.