US: Taloyhtiöiden on pakko tukea Ylen HD-kanavia

Petteri Pyyny
28. huhtikuuta, 2014 22:36

Uusi Suomi uutisoi Viestintäviraston linjauksesta, jonka mukaan taloyhtiöiden on pakko uusia antennijärjestelmänsä tukemaan Ylen HD-kanavia.
Mikäli taloyhtiö sijaitsee alueella, jossa Ylen teräväpiirtokanavat ovat saatavilla antennijakelun kautta, on taloyhtiö velvollinen huolehtimaan siitä, että asukkaat voivat myös em. kanavia vastaanottaa. Uuden Suomen jutussa taloyhtiö oli kieltäytynyt yhteisantenniratkaisun päivityksestä kustannuksiin vedoten. Viestintäviraston linjaus oli yksiselitteinen.
Velvoite johtuu laissa määrätystä ns. must carry -säännöstä, jonka piiriin kuuluvat TV-kanavat täytyy välittä kaikille halukkaille -- eikä taloyhtiön antenniratkaisu voi olla este tälle määräykselle.
Käytännössä taloyhtiölle kustannus on useimmiten suhteellisen pieni ja koskee lähinnä toisen antennin asentamista ja liittämistä taloyhtiön antennijakeluratkaisuun. Toisen antennin asentaminen tulee kysymykseen tilanteissa, joissa alueen HD-jakelusta vastaa DNA ja "tavalliset" kanavat vastaanotetaan Digitan mastoista.
Kaapelitelevision piiriin kuuluvissa taloyhtiöissä ongelmaa ei luonnollisestikaan ole. Niillä paikkakunnilla, joilla Ylen kanavia ei HD:nä ole mahdollista saada, myöskään alueen kaapelioperaattoreilla ei ole velvoitetta jaella Ylen kanavia verkossaan. Pelkkien must carry -kanavien vastaanottamisesta kaapelioperaattorikaan ei saa periä maksua (kuten esim. korttimaksua). MTV:n ja Nelosen HD-kanavat eivät kuulu must carry -velvoitteeen piiriin.
Must carry -velvoite aiheutti mm. vuonna 2011 vääntöä kaapelioperaattoreiden ja asiakkaiden välillä -- aiheesta lisää mm. Maksaako Yle HD? -jutustamme.

Lue myös nämä
Tägit
YLE teräväpiirto YLE HD Viestintävirasto lainsäädäntö
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.