Panu Roivas
20. tammikuuta, 2014 21:10
8. konsolisukupolvi on saapunut vihdoin täydessä mittakaavassaan Microsoftin Xbox Onen ja Sonyn Playstation 4:n julkaisun myötä, kun taas Nintendon Wii U on ehtinyt olla jo markkinoilla vuoden pitempään. Tästä huolimatta näyttää siltä, että uuden sukupolvien konsolikisa on kahden kauppa. Näin vuoden alussa onkin hyvä ottaa pieni katsaus tilanteeseen.
Jo ennen konsolien varsinaista myyntiintuloa Sonyn konsolia povattiin tämän sukupolven voittajaksi. Microsoftin alunperin suunnittelemia always online -rajoituksia ja markkinointia jenkkimarkkinoiden olohuoneiden mediakeskuksena ei purematta nielty pelaajien keskuudessa, ja yritys myöhemmin pyörsikin puheensa palautteen myötä. Nintendo vuorostaan on jäänyt kolmannen osapuolen pelinkehittäjien osalta epäsuosioon, ja alkuun hyvinkin innokkaasti Nintendon konsolille puskenut Ubisoftkin on jättänyt tulevien pelien kehittämisen enimmäkseen Sonyn ja Microsoftin alustoille. Wii U:n suurimpana ongelmana on pidetty pelitarjonnan puutetta, eikä sitä avita selkeä suorituskykyero verrattuna kilpailijoihin, mikä tekee Wii U -versioiden tekemisestä vähemmän houkuttelevaa.
Nintendolla on kuitenkin edelleen omat vahvat nimensä, ja vuoden etumatkalla Wii U:lle löytyy kuitenkin monta menestyspeliä, kun taas Xbox One ja PS4 ovat yhä alkutekijöissään, eikä julkaisupelit ole saaneet kovin mairittelevia arvosteluita.
Nyt kun viimeisimpien konsolien julkaisusta on kulunut muutama kuukausi, alkaa myös pikku hiljaa valjeta todellisuus siitä, mikä konsoli ottaa valtikan haltuunsa ainakin ensi alkuun. Vähemmän yllättäen Sony on tarjoutunut ehdokkaaksi 4,2 miljoonalla myydyllä konsolilla. Microsoft on myös kiirehtinyt ilmoittamaan myyneensä 908 000 Xbox One -konsolia joulukuussa Yhdysvalloissa, ja noin 3 miljoonaa maailmanlaajuisesti. Näin ollen se oli joulukuun myydyin konsoli jenkkimarkkinoilla, mutta maailmanlaajuisesti sen myynti on ollut selvästi heikompi. Wii U:n lukemista uutisoitiin vastikään AfterDawnissa, Nintendon 9 miljoonan konsolin myyntiarvion jäädessä kauas todellisuuden vajaasta 3 miljoonasta.
Microsoft ei ole vielä virallisesti julkaissut konsoliaan kaikilla Euroopan markkinoilla, Suomi mukaan luettuna. Yritys ei ole vieläkään antanut tarkkaa aikaa Suomen julkaisulle, ja jonossa on myös muut pohjoismaat, Belgia, Hollanti, Sveitsi sekä Venäjä. Pahimpien arvailujen mukaan Microsoftin konsolia saadaan kuitenkin odotella jopa ensi syksyyn asti. Hätäisimmät voivat kuitenkin hankkia oman konsolinsa Saksasta maahantuotujen mallien muodossa.
Toisaalta myös Japanin markkinat ovat vielä avaamatta Sonyn ja Microsoftin osalta, mutta jos historiasta on mitään opittavaa, Microsoftin mahdollisuudet Japanin markkinoilla lienevät heikot. Näyttääkin pitkälti siltä, että alkuperäiset arvaukset Sonyn johtoasemasta eivät ole osoittautuneet vääräksi, vaikkakin Yhdysvalloissa Xbox One on otettu alkuarvioita paremmin vastaan.
Jatkossa Sony on luvannut tuoda markkinoille Playstation Now -pilvipalvelun, mutta sekin tulee aluksi vain Yhdysvaltain markkinoille ensi kesänä. Euroopan julkaisun huhutaan tapahtuvan vasta 2015. Myös Microsoft puhui ennen konsolin julkaisua pilven hyväksikäytöstä pelien prosessoinnissa, mutta se ei ole vielä antanut vastausta Sonyn suunnitelmille, muuten kuin kyseenalaistamalla pelien suoratoiston toimivuuden. Sony on kuitenkin tuomassa ominaisuuden konsolien lisäksi myös muihin laitteisiinsa, kuten älytelevisioihin, joten jatkossa itse konsolia ei välttämättä edes tarvitse.