Bitcoinin suurin uhka oli lähellä toteutumista

Manu Pitkänen
11. tammikuuta, 2014 14:22

Bitcoinien louhinta on vaikeutunut alkuajoista sen verran paljon, ettei yksittäisten ihmisten välttämättä kannata louhia yksin virtuaalirahaa. Tästä on kummunnut tarve perustaa louhintapiirejä tai -pooleja, joissa useat louhijat yhdistävät tietokoneidensa laskentatehon ja jakavat tienatut bitcoinit keskenään. Tämä kehitys saattaa muodostaa uhan virtuaalivaluutalle.
Quartzin Christopher Mims kirjoittaa Ghash.io-louhintapoolin kasvaneen jo niin suureksi, että sen käytössä oli jo 45 prosenttia koko bitcoin-verkoston laskentakapasiteetista. Ghash.io oli näin ollen vain kuuden prosenttiyksikön päässä tilanteesta, jossa bitcoin-transaktioiden varmistaminen muuttuu epäluotettavaksi ja niin sanottu double spending (rahan laiton uudelleenkäyttö) tulee mahdolliseksi. Kun yksikään louhija ei pidä hallussaan yli 50 prosenttia koko verkostosta, voidaan bitcoin-transkatioiden varmentamista pitää luotettavana.
Mikäli bitcoinien siirtotapahtumat muuttuvat epäluotettavaksi ja laiton uudelleenkäyttö tulee mahdolliseksi, on selvää että luottamus valuuttaa kohtaan häviää. Tästä seuraa bitcoinin arvon alentuminen.
Ghash.io on suosionsa kasvun seurauksena julkaissut tiedotteen, jossa se lupaa varmistaa, ettei sen asema louhintaverkostossa kasva liian suureksi (yli 50 %). Ghash.io:n osuus on nyt laskenut 45 prosentin huippulukemista 30 prosentin paikkeille.
Vaikkei Ghash.io aiheuttaisikaan ongelmia, on aina mahdollista että joku muu yrittää saada haltuunsa yli 50 prosenttia laskentaverkostosta.

Lue myös nämä
Tägit
Bitcoin Bitcoin-louhinta
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.