Junnaako YouTube-videoiden lataus? Ensi vuonna se on historiaa

Manu Pitkänen
3. tammikuuta, 2014 10:20

Googlen omistama nettivideopalvelu YouTube alkaa olla valmis 4K-videoiden esittämistä varten. Yhtiö on ilmoittanut saaneensa käytännössä kaikilta keskeisiltä rautavalmistajilta tuen Googlen omalle VP9-koodekille, jota on tarkoitus käyttää videoiden pakkaamisessa.
Chrome-selaimeen VP9-tuki tuli jo viime vuoden puolella ja Firefoxista se löytyy myös pian. Nyt ilmoitettujen rautavalmistajien tuen ansiosta koodekin tuki laajenee laitteisiin, jossa ohjelmistopohjainen dekoodaus on liian tehotonta ja rautatason ratkaisut välttämättömiä. Siunauksensa VP9:lle ovat antaneet ARM, Broadcom, Intel, LG, Marvell, MediaTek, Nvidia, Panasonic, Philips, Qualcomm, RealTek, Samsung, Sigma, Sharp, Sony and Toshiba.
VP9 otetaan YouTubessa käyttöön ensisijaisesti 4K-sisältöjen vuoksi, mutta se vähentää kaistan tarvetta myös HD-videoiden katselussa. YouTuben Francisco Varela lupaakin latausindikaattorin näkyvän yhä harvemmin vuoden 2015 jälkeen ja käyttäjien olevan yllättyneitä kun he joutuvat odottamaan videon lataantumista. VP9:n ansiosta videot kuluttavat puolet vähemmän kaistaa.
Varelan mukaan YouTuben VP9-tuessa ei ole kyse koodekkien sodasta, eli on mahdollista että palvelu ottaisi myös H.265-koodekin käyttöön jossakin vaiheessa. VP9 on Googlen kehittämä avoin ja rojaltiton vastine edellä mainitulle H.265:lle eli HEVC:lle.

Lue myös nämä
Tägit
YouTube Google H.265 VP9
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.