SQRL - Viivakoodi, joka poistaa käyttäjänimet ja salasanat maailmasta, jo ensi vuonna?

Petteri Pyyny
6. joulukuuta, 2013 16:16

SQRL (Secure, Quick, Reliable Login) on lokakuussa esitelty käyttäjien todennusmekanismi, joka on niin yksinkertainen toteuttaa, että siitä uumoillaan vuoden 2014 suurta mullistusta verkkopalveluiden sisäänkirjautumisessa.
SQRL:n ideana on poistaa kokonaan tarve verkkopalveluiden käyttäjätunnuksille ja salasanoille. Nykyiset salasanojen hallinnointiratkaisut, kuten LastPass ja KeePass2 ovat keskitetyn master-salasanan taakse rakennettuja salasanapankkeja -- mutta siltikin luovat kaikkiin käytettyihin verkkopalveluihin edelleen sekä käyttäjätunnukset että salasanat.
SQRL pohjautuu ajatukseen julkisten ja yksityisten avainten vaihtamisesta ja sen toteutuksessa on pyritty äärimmäiseen yksinkertaisuuteen. Käytännössä verkkopalveluihin sisäänkirjautuminen tapahtuisi seuraavasti:

SQRL:ää tukeva verkkosivu näyttää tavallisen sisäänkirjautumiskaavakkeensa vieressä olevaa, 256-bittisellä salauksella muodostettua sivuston domain-nimestä ja sattumanvaraisesta suolasta koostuvaa QR-koodia. QR-koodin klikkaaminen avaa SQRL-sovelluksen, joka kertoo käyttäjälle domainin, johon kirjautumista pyydetään. Käyttäjä hyväksyy domainin ja tämän jälkeen SQRL-sovellus lähettää verkkopalvelulle takaisin käyttäjän omaan master-avaimeen ja verkkopalvelun tunnisteeseen pohjautuvan, sivustokohtaisen yksityisavaimen ja lähettää sen salattuna takaisin palvelulle.
Sekä Google että www-standardeja kehittävä W3C ovat ilmaisseet mielenkiintonsa SQRL:ää kohtaan. Sen eittämättömänä etuna voidaan pitää sitä, että verkkopalvelu ei saa koskaan käyttäjän salasanaa tai salasanaan rinnastettavaa tietoa (esim. sormenjälkeä) haltuunsa, joten turvallisuus keskittyy käyttäjän omaan SQRL-sovellukseen ja sen master-salasanaan.
Myös tapaukset, joissa SQRL-sovelluksen sisältävä laite - kannettava tai kännykkä - varastetaan, on huomioitu, toteuttamalla Identity Lock-mekanismin, jolla master-avain voidaan vaihtaa tuntemalla käyttäjän (vain tässä tapauksessa käytettävä) Identity Unlock -avaimen.
SQRL:n kuvin havainnollistettu toimintatapa esitellään täällä.

Lue myös nämä
Tägit
salasana tietoturva SQRL
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.