Legendaarisen MP3-soittimen taru päättyy - WinAMP lopetetaan

Petteri Pyyny
20. marraskuuta, 2013 21:46

Mediaa toistavien ohjelmien joukossa WinAMP on kenties legendaarisin kaikista. Yksinkertainen MP3-tiedostoja toistava ohjelma, joka oli omalta osaltaan luomassa termistä "MP3" synonyymiä tietokoneella toistettavalle musiikille. Nyt sen omistaja, AOL,on ilmoittanut ohjelman kehityksen loppuvan joulukuun 20. päivä.
WinAMP syntyi hetkeen, jolloin Fraunhoferin kehittämä MP3-teknologia oli ottamassa ensimmäisiä askeliaan Internetissä, käyttäjät latailivat MP3-muotoon muunnettuja tiedostoja anonyymeiltä FTP-palvelimilta ja muunsivat itse omistamiaan CD-levyjä tuskallisen hitailla pakkausohjelmilla MP3-muotoon. Toisto-ohjelmat olivat kankeita, osasivat soittaa korkeintaan samassa hakemistossa olleita tiedostoja peräjälkeen ja veivät senaikaisesta 200MHz Pentium-koneesta helposti kaiken järkevästi vapaana olevan prosessoritehon. WinAMP toi helppokäyttöisen käyttöliittymän, soittolistat ja erittäin hyvin optimoidut toistorutiinit ja samalla nousi maailman suosituimmaksi MP3-soitto-ohjelmaksi.
Asema oli valmis jo ennenkuin MP3 teknologiana löi lopullisesti läpi -- kiitos Napsterin ja sitä seuranneiden kymmenien P2P-verkkojen esiinmarssin. Tuohon aikaan, vuosituhannen vaihteessa, uskottiin että kyseinen äänenpakkausteknologia olisi jotain todella, todella tärkeää myös taloudellisesti. Nettijätti AOL haistoi bisneksen ja osti WinAMPin ja sitä kehittäneen Nullsoftin itselleen vuoden 1999 heinäkuussa.
Vuosien mittaan WinAMPin merkitys on pikkuhiljaa pienentynyt, kun lähes kaikista mediasoittimista löytyvät kaikki WinAMPin alunperin tuomat uudistukset ja ideat. Samalla musiikin kuuntelu on siirtynyt yhä enenevissä määrin Spotifyn, YouTuben ja muiden verkkopalveluiden varaan ja fyysisesti tietokoneella sijaitsevien MP3-tiedostojen merkitys on pikkuhiljaa laskenut.
Nyt siis WinAMPin kehitys loppuu ja samalla katoavat WinAMPin verkkosivut ja muut WinAMPiin liittyvät palvelut. Myös Android-version kehitys lopetetaan.
Ohjelman viimeiseksi Windows-versioksi jää WinAMP v5.66, jonka voit ladata mm. download.fi:stä:
WinAMP v5.66

Lue myös nämä
Tägit
MP3 Winamp MP3-soitin
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.