WikiLeaks vuoti: Vapaakauppasopimuksesta katkeraa kalkkia kuluttajille

Manu Pitkänen
14. marraskuuta, 2013 10:10

WikiLeaks-sivusto on julkaissut ison valmisteilla olevan Trans-Pacific Partnership -vapaakauppasopimuksen immateriaalioikeuksia koskevan luonnostekstin. Tekstin perusteella sopimuksen osapuolina oleviin maihin yritetään saada voimaan aiempaa tiukemmat patentteja, tekijänoikeuksia ja muita immateriaalioikeuksia koskevat lait.
TPP-sopimuksessa määritellään WikiLeaksin mukaan samanlaisia valvontaan ja toimeenpanoon liittyviä pykäliä, joita aiemmin yritettiin saada ajettua kiistanalaisten ACTA- ja SOPA-sopimuksen avulla. Vaikka TPP:n osapuolina onkin Tyynen valtameren rannikkovaltiot Australiasta Yhdysvaltoihin, ollaan Euroopan ja Yhdysvaltojenkin välillekin sorvaamassa samanlaista TTIP-sopimusta (Transatlantic Trade and Investment Partnership).
The Sydney Morning Heraldin haastatteleman immateriaalioikeuksien asiantuntijan, Matthew Rimmerin, mukaan sopimus on hyvin selkeästi kirjoitettu monikansallisten yritysten etujen suojelemiseksi. Niin viihde-, lääke- kuin IT-teollisuuskin hyötyisivät siitä. Kuluttajien oikeudet ovat jääneet sivurooliin. Rimmerin mukaan TPP on kuin isojen yhtiöiden joululahjatoivelista.

Lue myös nämä
Tägit
acta WikiLeaks TTP
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.