Suomen poliisi ja puolustusvoimat haluavat oikeudet verkkoliikenteen tarkkailuun

Manu Pitkänen
8. marraskuuta, 2013 10:21

Suomessa ollaan aloittamassa työ verkkovakoilulakien säätämiseksi. Sekä puolustusvoimat että poliisi haluaisivat oikeudet signaalitiedusteluun Suomessa.
Puolustusvoimien komentaja kenraali Ari Puheloisen mielestä Suomeen tarvittaisiin sotilastiedustelulaki, jonka myötä Viestikoelaitoksen tiedustelutoimintaa voitaisiin valvoa puolustusvoimien ulkopuolelta. Tällä hetkellä Viestikoelaitos raportoi toiminnastaan vain Pääesikunnan päällikölle ja tiedustelupäällikölle. Lisäksi Puheloinen haluaisi laajentaa Viestikoelaitoksen tiedustelutoimintaa verkkoon.
Poliisiylijohtaja Mikko Paatero haluaisi taas poliisille oikeudet signaalitiedusteluun. Paateron mukaan on noloa, että poliisi ei voi tarkkailla Suomessa signaaleja, mutta ulkomaat kyllä pystyvät tarkkailemaan Suomen tietoliikennettä. Ulkoministeriön vuosia kestänyt vakoilu havaittiin juurikin ulkomailta tulleen vihjeen ansiosta.
Suomen kyberstrategiasta tehdään toimeenpano-ohjelmaa. Yle Uutisten mukaan ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta (Utva) päätti eilen käynnistää pikaisesti esiselvityksen verkkovakoilulakien säätämiseksi.

Lue myös nämä
Tägit
poliisi FRA-laki puolustusvoimat verkkovakoilu signaalitiedustelu
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.